Pàgines

dijous, 31 de desembre del 2009

Hostal de Maians (Castellfollit del Boix)


L'hostal de Maians fou un antic hostal del camí ral d'Igualada a Manresa, que amb el temps va ser l'origen del poble de Maians, al municipi de Castellfollit del Boix (Bages). Al principi devia ser un hostal solitari, i amb el temps s'anirien construïnt cases i és al s.XVIII quan s'edifica l'església nova de Sant Andreu.

El poble de Maians Vell, situat a certa distància, amb les ruïnes del seu castell (967) i de l'església romànica de Sant Andreu, fou durant anys propietat de Sant Benet del Bages (1). De fet el poblament a la zona és molt antic, ja que sobre una petita elevació allargassada es va trobar una necròpolis de tombes en cista de lloses i ceràmica del s.V-VI. (2).

En relació a les comunicacions cal dir que es coneix l'existència d'un camí romà que provenia de Sant Pau de la Guàrdia (on hi havia un important nus de comunicacions) i anava cap a l'Hostal de l'Espinac i Can Conill (terme del Bruc), passava entre Maians nou i Maians Vell , Coll Gossem, Coll de les Forques, i seguia aprop de la capella de St. Jaume del Clot del Grau, entrava a la Serra de Rubió i s'acabava juntant amb la Ctra. BV-1031 d'Igualada als Prats del Rei. (3)

I poc més sabem d'aquest hostal edificat on avui s'alça el poble de Maians.


FONTS CONSULTADES

(1) http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0039250
(2) http://www.recercat.net/bitstream/2072/14239/1/2006+BE+2+10036.pdf
(3) http://www.tesisenxarxa.net/TESIS_UB/AVAILABLE/TDX-0725108-105353//06.MVT_CAP_5.pdf
Mapa: ICC.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada