Pàgines

dijous, 24 de desembre del 2009

Hostal del Trenc - Hostal de la Rotllada (Sta. Maria de Corcó)


L'Hostal de la Rotllada es trobava a mig camí de Vic a Olot, en un lloc que era parada obligada dels traginers que anaven camí de la Garrotxa.

La casa actual té una llinda feta per Llogari Carner el 1723, amb les eines del ferrer de tall com a record de l'ofici dels seus estadants.(1). La casa va fer d'hostal fins l'any 1968.

Solà Fortià explica que l'hostal ja existia a mitjans del segle XVI, i segurament molt abans, i que era obert a la casa dita La Cabreta. El seu propietari era un tal Bartomeu Ayats a qui succeí el seu fill Segimon, i, més tard, el seu net Bartomeu. Més endavant, l’hostal prengué els noms de “Can Trenc” i de “Câ La Rotllada”, amb els que fou conegut, fins i tot, fora de la comarca. En Solà parla també d’una caseta veïna a l’hostal que perpetuà el nom de Cabreta. (2)


A finals del s.XIX, Marià Vayreda va escriure "l'Afusellat i altres contes", on relata amb detall els hostals del camí ral d'Olot a Vic :

"L'hostal de la Rotllada se pot dir que parteix en dos trossos iguals lo camí d'Olot a Vic. És una antiga casa pairal de característica apariencia, sentada entremig d'extensos prats d'herbaverda i ufanosa i camps de conreu bastant esmerats. L'aigua corre pertot arreu en forma de modestos reguerons, i a tiro de bala espessos boscos de faigs i roures animen la perspectiva i alegren el cor. Quan estivem a ses envistes eren cosa de les deu del matí, i el sol queia com a plom fos sobre nostres testes, fent-nos desitjar l'alto reparador de I'hostal.
Jo, inseguint la meva tàctica del principi, convençut de que la bucòlica era el registre que més bé sonava en aquella especie d'orgue espatllada i el menos exposat a contratemps, vaig començar amb certa delicadesa i com amb mi mateix a exposar lo meu plan de deixar passar a l'hostal el fort de la calor, refent la naturalesa amb un bon dinar i una bona migdiada. Mon excel.lent guia no fou sord an aquestes consideracions, de tal modo que torni a serenar-se ja abans d'arribar, i, en sent a la porta de l'hostal, s'oferi espontàneament a ajudar-me a desmuntar, presentant-me sos robustos braços estesos i hasta es permeté ferme un compliment a propòsit de malleugeresa de cames. La sol.licitud del bon home m'enterni, i, a saber, m'hi tenia tan poc acostumat!
A ca la Rotllada, com pertot arreu, fou ben rebut. L'hostalera s'alegri d'allò més de tornar-lo a veure, i alguns traginers, que allí bevien en senyal d'amistat, li presentaren sos porrons. Aprofitant lo temps que ell estava aconduint I'animal a I'estable, i després d'haver dat les disposicions mts peremptbries per matar la set que em devorava, vaig entaular conversa amb I'hostalera ..."
(3)


L'any 1900 o el 1901 Mossèn Cinto va fer una excursió sortint de Folgueroles i va passar pel costat de la Rotllada per trobar-se amb un company seu a l'hostal de Bellonc.

L'excursionista César August Torras hi va passar l'any 1902, i en comenta :

"... l'hostal de La Rotllada, es situat a mig camí de l'antic camí ral de Vich a Olot y tot proper als cingles d'Ayats. Avuy pot pujar-s'hi còmodament en carruatge. La carretera de Vich ab ramal a Manlleu arriba fins prop de l'hostal, en un pont sobre'I riveral, d'aon torç pera dirigir-se al santuari de la Salut, de qual lloc arriba ja ben aprop.
Un brancal de carretera condueix desde'l pont a La Rotllada en cosa de cinc minuts.

L'hostal de La Rotllada (840 m. d'alt.) está situat en una vall deliciosa coberta de verdor, al començ de l'ampla depressió del Collsacabra. En la part N. y NO. tanca la vall l'enèrgica cinglatera d'Ayats, imposant fortalesa natural; al N.NE. s'enlaira'l coll de Coma Joan, punt prominent de Collsacabra; a 1'E., el serrat encingierat de Montcalm, també de forma plana y abrupte; al SE., el coll del Bach de Coilsacabra, que porta an aquella grandiosa casa, la més important de tota aquesta montanya; al S.SO., el trau per on puja la carretera, y més enllà' l vehinat de Tonigròs; redreçant-se a 1'O., com la proa de gros vaixell, la Mola d'en Caselles.
Per sa excelent situació y pel bon tracte que s'hi dóna, amabilitat, netedat y bons aliments, es l'hostal de La Rotllada un bon centre d'excursions, tant dret a les serres d'Ayats y Cabrera, com a la regió del Collsacabra, les Guilleries, la Salut de Sant Feliu y a la part alta de les comarques d'Olot y Vich..." (4)


FONTS CONSULTADES :

(1) http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0423364
(2) http://rupit.wordpress.com/2009/05/06/origen-del-collsacabra/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada