Pàgines

dissabte, 23 de gener del 2010

Hostal d'Ulldecona (Ulldecona)


Casa que fou l'hostal del Comú o hostal públic de la Vila d'Ulldecona durant dels segles XVI, XVII i XVIII.
Aquesta casa està situada al Carrer Major núm. 157. L'actual edifici i el contigu al núm. 80 era en principi un únic habitatge, i per tant l'hostal ocupava l'espai de l'actual pastisseria Raga i la sabateria de la Balbina.

El carrer Major era l'antic camí ral (o reial) que seguia el traçat d'una antiga via romana. De fet Ulldecona era lloc de pas del camí que anava de Barcelona a València.

L'any 1742 l'hostal del Comú va tenir un benefici de 1.684 rals i 16 diners. És molt posible que a Ulldecona hi hagués un altre hostal, regentat per l'hostaler Agustí Solà, que es trobava situat en el carrer dels Sants Màrtirs.

La casa va ser refeta a principis de segle XX, i va funcionar com a hostal fins els anys 60. En el cos exterior de les cavallerisses es guardaven els carros i tartanes i a l'interior els animals. Actualment s'utilitzen com a vivenda o habitatge unifamiliar

És una vivenda entre mitgeres que conserva l'estructura interior i de façana original. Aquesta darrera, amb portada lateral de fusta, ha estat arrebossada modernament. A l'interior, destaquen les antigues cavallerisses, que ocupen la meitat sud de la planta. L'entrada consta de dos cossos allargats paral·lels, separats per una robusta arqueria de mig punt amb dovelles i estreps de pedra, actualment emblanquinats.

En el sector interior encara es poden veure restes de les menjadores on s'alimentaven els animals. La façana té poques finestres i són molt petites. En pisos superiors s'hi han fet unes mínimes reformes i per aquest motiu encara es conserva l'estructura original, amb un sector diferenciat per habitacions i una gran cuina amb llar i aigüera gran de pedra.


Fonts consultades :

http://www.tinet.cat/~castell/nuclis-urbans/ulldecona/patrimoni/antic-hostal.html
Grau i Verge, Ferran - La Vila d'Ulldecona segons el Cadastre de 1742
http://www.raco.cat/index.php/Rails/article/viewFile/26733/2656
Mapa: ICC.cat
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada