Pàgines

dilluns, 8 de febrer del 2010

Hostal cal Fontanilles (Banyeres del Penedès)


Cal Fontanilles és un casal del segle XVIII que antigament havia estat hostal. Té el portal de mig punt adovellat i finestres amb llinda i brancals de pedra i un ampit sobresortit. A una de les llindes hi ha la data de 1776 i a l'altra la de 1787.

El poble de Banyeres del Penedès és situat a redós del puig on hi ha les restes del castell de Banyeres (conegut com la Guàrdia de Banyeres el 938). L’Antic Hostal de cal Fontanilles es troba al carrer major núm. 12, i fins ara es trobava deshabitat i en mal estat de conservació. A l’esquerra hi ha un magatzem i, al seu davant, un celler amb cups que data del 1771.

Al Carrer Major trobem també Cal Figueres (casa edificada sobre un pas cobert), Cal Torres, edifici reformat el 1900 de grans dimensions que avui és un petit hotel-restaurant conegut com "l'Hort de l'Àvia". També hi trobem Cal Ventosa, construït vers el 1920 en subtitució d'una antiga masia, i que es troba situat al capdamunt del Carrer Major.

La Plaça Major té una curiosa entrada per tres arcades que serveixen de porxada a la casa dels Ventosa. Hi ha un om centenari i el pou del comú, i una font més moderna. L’església parroquial de Santa Eulàlia es construí el 1780 en substitució d’una església anterior (1054) que era situada dalt del puig vora l'antic castell de Banyeres.


L'any 2008 l’Ajuntament va negociar amb la marquesa d’Urquijo la compra de l'antic hostal que alhora és la casa més antiga del poble, per traslladar-hi el museu Josep Cañas, que s’havia quedat petit. Finalment l'ajuntament de Banyeres va comprar “Can Fontanilles amb una despesa total de 341.476 €.

El 19 de maig del 2009 es va aprovar l'encàrrec de gestió de les obres de rehabilitació i ampliació de cal Fontanilles a la Fundació Josep Cañas.


FONTS CONSULTADES :

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1565
http://www.banyeres.org/documents/pressupost/ppt2008ct.pdf
http://www.derecho.com/l/bop-tarragona/encarrec-gestio-obres-rehabilitacio-i-ampliacio-l-immoble-cal-fontanillas-l-organisme-autonom-fundacio-josep-ca%F1as-aprovacio/
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0007364
http://www.xtec.es/~canguera/bpenedes/canas.htm


.

1 comentari:

  1. Et felicito pel teu bloc. És sumament interessant.
    Amb unes entrades molt ben documentades. Fins avui no he tingut una mica de temps per visitar-te. D'ara en endavant l'aniré seguint amb molt d'interés.

    ResponElimina