Pàgines

diumenge, 23 de juny del 2013

Hostal de can Paella (Malla)


Can Paella era una antic hostal que el 1814 ja és citat en l'obra "Prontuario de la mayor parte de los caminos y veredas del Principado..." de Pere Serra i Bosc com a punt de parada en una important cruïlla de camins. Aprop de l'hostal es bifurcava el camí ral de Vic a Barcelona (per Sant Feliu de Codines o per l'Ametlla), el camí de Vic a Mataró (pel pla de la calma), i el camí de Vic a Cardona (per Moià i Manresa).


El camí de ferradura de Vic a Barcelona (per Sant Feliu de Codines) seguia el següent trajecte : Vic, hostal can Paella, hostal del Bolló, Tona, Balenyà, Centelles, Hostal de la Torre de Sant Feliu, Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui, Sentmenat, Sabadell, Sant Medí (ermita i 4 cases), Sant Gerònim d'Hebron, Sant Ginès d'Horta, Nostra Senyora de Gràcia i Barcelona.

El camí de ferradura de Vic a Barcelona (per l'Ametlla, Palou i Fontfreda) feia el següent recorregut : Vic, hostal can Paella, hostal del Bolló, Tona, Balenyà, Centelles, Masia del Presseguer de la Garga, Ametlla, Granollers, Palou, Montmaló, Hostal de la Grua, Hostal del Naprat, Fonfreda, Sant Andreu de Palomar, El Clot i Barcelona.


El camí de ferradura de Vic a Cardona (per Santpedor) seguia el trajecte : Vic, hostal can Paella, Hostal del Bolló, Collsuspina, Moià, Hostal de la Grossa, Calders, Pont de Cabrianes (tres cases), Santpedor, Súria i Cardona.

El camí de ferradura de Vic a Cardona (per Manresa) passava per : Vic, hostal can Paella, hostal can Bolló, Collsuspina, Moià, Hostal de la Grossa, Calders, Pont de Cabrianes (tres cases), Sant Fruitós, Manresa, hostal de les ximeneies, hostal nou de Mirada, Súria, hostal de Campalà de Coma, Pont de Malagarriga, La Coromina i Cardona.



FONTS CONSULTADES :

http://www.malla-osona.net/itine.htm
http://www.raco.cat/index.php/ausa/article/view/109773/137308

Patrimoni Cultural de Malla
http://patrimonicultural.diba.cat/uploads/08111/memoria.pdf

Serra Bosc, Pere - Prontuario de la mayor parte de caminos y veredas del Principado ... - 1814 http://books.google.es/books?id=SdprylV9lAMC&pg=PA53&dq=posada+paella&hl=ca&sa=X&ei=0OPGUbOANNGChQes2IG4CA&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=posada%20paella&f=false

http://books.google.es/books?id=AfV2LOW25K0C&pg=PR6&dq=hostal+ribot+girona&hl=es&ei=00QHTe_YOY_Lswb9_4D6DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CE0Q6AEwBg#v=onepage&q&f=false      

FOTOS
Autor: Francesc Costa Oller

1 comentari:

  1. Jo diria que hi ha un error al camí de Vic a Barcelona. Si mireu aquí:
    https://books.google.es/books?id=AfV2LOW25K0C&pg=PA57&dq=%22Torre+de+San+Felio%22&hl=ca&sa=X&ved=0CCYQ6AEwAWoVChMIuYqc6pmUyAIVBDsaCh2mUg03#v=onepage&q=%22Torre%20de%20San%20Felio%22&f=false veureu que després de Centelles ha uria de dir Posada de la Torre de San Felio (o Sant Feliu)

    ResponElimina