Pàgines

dilluns, 24 de juny del 2013

Hostal dels Frares (Taradell)


L'antic hostal dels Frares ja era actiu l'any 1814. 


L'excursionista i fotògraf Antoni Gallardo Garriga, soci del Centre Excursionista de Catalunya (C.E.C), va passar aprop de l'hostal entre els anys 1912-1927, i el record d'aquell instant ha quedat perpetuat en una fotografia. 


L'hostal es trobava al peu del camí de ferradura que anava de Vic a Mataró (passant pel Pla de la Calma i Vilamajor). 

Aquest camí sortia de Vic en direcció a l'hostal can Paella i poc després el camí es bifurcava. El nostre camí girava a l'esquerra seguint un torrent fins arribar a l'hostal dels Frares i després seguia cap a  Seva, el Brull, masia de Collformic, Pla de la calma, Vilamajor, Llinàrs, masia d'en Bordoi, riera de Dosrius, Argentona i Mataró. (1)


Es parla del camí de Torre Llebreta (o camí de Taradell), que algunes fonts anomenem "camí romà" -anterior al camí ral- un camí que venia dels Hostalets de Balenyà i anava en direcció a l'hostal dels frares, però de moment no tenim prou informació per poder verificar aquest tema.

Avui la casa hostal dels Frares és una granja que es dedica a l'engreix de porcs de qualitat formant part de la Cooperativa Plana de Vic.


(1) Prontuario de la mayor parte de caminos y veredas.. Pere Serra i Bosc
http://books.google.es/books?id=SdprylV9lAMC&pg=PR6&dq=hostal+de+centelles&hl=ca&sa=X&ei=qSrJUZftI8OQhQev7oHABw&ved=0CFsQ6AEwBQ#v=onepage&q=vique&f=false
Els Hostalets. Comunicacions i població
http://balenya.16mb.com/comunicacions.html
Los Folloneros: caminada popular de Sant Miquel de Balenyà 2011
http://losfolloneros.blogspot.com.es/2011/10/xxiii-caminada-de-sant-miquel-de.html
http://www.malla-osona.net/noticies/noticia/titol/l-hostal-dels-frares-gestionada-per-dos-mallencs-s-endu-un-porc-d-or-de-bronze

FOTOS

(3-4) Francesc Costa Oller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada