Pàgines

dilluns, 14 de desembre del 2009

Hostal ca l'Amagat (Bagà)


Antic hostal i avui hotel amb restaurant, que es troba dins el nucli de Bagà. A principis del segle XX (pels volts de 1915) els besavis dels propietaris actuals, van començar a servir menjars i begudes en un carreró que conduïa fins als horts del costat del riu; era el que en aquell temps s’anomenava una taverna. La ubicació de la taverna li va donar el nom: Ca l’Amagat.


Conten que el nom li va posar un senyor a qui agradava molt això de beure i de menjar, sobretot beure, i que quan ja no li’n cabia ni una gota més, perquè no el veiés ningú, acabava la xerinola en un lloc apartat dels carrers més concorreguts.


Més endavant, caps als anys 40 i 50, i en plena efervescència de la immigració ocasionada entre altres coses per la manca de mà d’obra a les mines de Fígols, situades a uns 10 km, la demanda de llits va ser molt important. Fou en aquell moment quan els avis van començar a transformar la taverna en fonda, tot i que no va ser fins als anys 1960-65 que els pares (tercera generació) varen decidir fer una aposta de futur i reformar del tot l’establiment. Aleshores, el van dotar d’uns serveis i d’una modernitat que en l’època li varen valer molts elogis. (1)

“Els de ca l’Amagat guarden del seu pare un retrat pintat a França, junt amb altres documents, que van resistir els escorcolls a què la familia fou sovint sotmesa pels governamentals.” (2)


El 1984 les habitacions tenien calefaccio i el menjador tenia capacitat per 270 persones. (3)


Es una fonda que ha anat creixent amb el temps. En el seu origen va ser fundada per la besàvia com a taverna i, des de l’antiga taverna fins a l’actual fonda s’han anat fent les necessàries ampliacions i modernitzacions.

La Teresa Balderic, besnéta i quarta generació és la mestressa i cuinera de la fonda. Una cuina molt marcada pels productes autòctons de la muntanya (tot tipus de carns, peix de riu, verdures, etc.) on dues de les especialitats de la casa són els Peus de porc farcit amb ceps i Pollastre del Berguedà amb pera. (4)




Fonts consultades :

(1) http://www.calamagat.com/
(2) Bagà, p.213
(3) Guia del Berguedà, p.154
(4) Associació de cases fonda

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada