Pàgines

dissabte, 12 de desembre del 2009

Hostal Cal Fuster (Viver i Serrateix)


Antic hostal de camí ral situat en una antiga cruïlla de camins: per una banda el camí ral que venia de Cardona i es dirigia cap a Montbardó i Sant Joan de Montdarn, i per l'altra el camí que sortint de Serrateix anava a Castelladral.

L'Hostal Cal Fuster, que avui és hostal rural amb un molt bon restaurant, va començar la seva activitat de la mà d'Urbici Palau el 1893 com a Tienda de Vinos y Aguardientes, tal i com resa un document de l'època que es troba a l'arxiu municipal.

El nom de Cal Fuster prové de la professió del pare d'Urbici, Miquel Palau i Obradors, que havia adquirit la casa el 1852. Cal Fuster, va començar essent una taverna o botiga de vins. De seguida, el 1901, va passar a tenir una petita botiga de comestibles, i finalment, es va convertir en hostal.


A partir de 1915 Cal Fuster- que va mantenir sempre el seu nom- va a anar canviant de mans i per tant de fisonomia i d'activitat: botiga, hostal, restaurant de banquets ... (1)

C.A. Torras en publica el 1922: Veïnat de Serrateix... Te un modest hostal, aon pot menjar-s’hi pagesívolament ab netedat y bon agrado. (2). El 1930 surt esmentat com a Fonda Cal Fuster. (3)



1984. Cal Fuster (al costat de la carretera). Telf. 839 00 38. Habitacions 6. Cabuda menjador: 200 persones. Especialitat en escudella, carn d'olla, carn i conill a la brasa, vedella amb bolets, etc. És sempre obert. (4)


L'última fase, l'actual, és la que l'Estel Codinachs i en Marcel Cardona van iniciar el 2004, quan van fer-se càrrec de la casa, potser la més ambiciosa de totes: la d'oferir casa seva, un hostal rural amb una oferta gastronòmica d'alt nivell en un paratge tranquil, mantenint com a referent el passat hostaler de la casa ben present en la seva arquitectura i en el seu tarannà.




FONTS CONSULTADES :


(1) Web Hostal cal Fuster
http://www.hostalcalfuster.com/fuster_cat.html
(2) Torras, C.A. Pirineu Català. Comarca del Cardener, 1922, p.174
(3) Guia del automovilista. Cataluña y Pirineos, any 1930, p.265
(4) Guia del Berguedà. Àmbit de Recerques del Berguedà. 1985, p.262

Mapa: Icc.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada