Pàgines

dilluns, 14 de desembre del 2009

Hostal can Toni Gros (Sta. Maria de Corcó)


El segle XVI un pagès natural de la Gascunya francesa, de nom Antoni Prat, es va instal•lar en la zona de l'actual Cantonigrós (Osona). Va treballar de masover d’una finca, i al casar-se amb una noia del terme es va construir una petita casa al camí ral de Vic a Olot.

Més tard, al costat mateix, hi va construir una posada per a traginers i comerciants. S’hi menjava molt bé i es va popularitzar aviat com "Can Toni Gros" , en clara referència a l’anatomia de l’hostaler.

El dia 24 d'agost de 1787 el viatger Francisco Zamora va dormir-hi, però no en va quedar gaire content :

"Salimos de este mesón (de l'Esquirol) i fuimos a dormir al de Antonio Gros que es una espécie de venta unida, de lo más indigno que puede haber en el mundo, y cuya noche fue miserable, asi por los dormitorios, que parecen unas cuevas sin ventanas como por la multitud de pulgas, y hallarse sobre las cuadras, de lo que me vino la idea de cual conveniente seria visitar estas casas de cuando en cuando (...) " (1)

Al voltant de l’hostal va créixer un poble que, amb el pas dels anys, va retenir el nom de la fonda convertint-lo en Cantonigròs.


FONTS CONSULTADES :


http://cursacantonigros.blogspot.com/2009_05_01_archive.html
Mapa: Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada