Pàgines

dimecres, 16 de desembre del 2009

Hostal de l'Alzina del Racó (Navàs)


L’Alsina apareix censada al fogatge de 1365-70 amb el nom de Sotsina i sabem que va ser construïda el 1312. Antigament, pel que sembla, la casa hauria estat propietat d’un baró. Posteriorment va ser un hostal, al costat del camí ral que anava cap a Cardona, Casserres o Manresa i és en aquesta època on la tradició situa la llegenda de “la Cova del Lladre”.

Aquesta cova està situada a mig serrat del Puig Massó, de cara al Pla de Sant Pere de les Cigales; és un forat en forma de marmita d’uns dos metres d’amplada i dos de fondària al mig d’una roca esfèrica on només es podia pujar per un pi que feia d’escala.

Segons la tradició, quan la casa de l’Alsina del Racó era un hostal on reposaven els vianants del camí ral, tenia com a hostes dos germans; l’un feia de pagès a les terres del mas, just davant de la cova, mentre que l’altre feia de lladre.

En dies de mercat, quan els berguedans baixaven cap a la zona del Cardener, s’amagava a la cova i, mentre el germà treballava al camp, en veure venir els vianants, deia les paraules pactades de “Baixa Moreu!”. El bandoler sortia de la cova, armat amb un pedrenyal, agafant per sorpresa als confiats viatgers que es pensaven que el crit del pagès anava dirigit als bous que llauraven. Un cop aconseguit el botí, se’n tornava cap a l’amagatall mentre que el pagès seguia llaurant tot dient “Bo, Moreu!”, sense que la pobra víctima sospités res. I així, al capvespre a l’hostal, es comentava el succés davant la presència de l’”innocent” pagès.

La família es va dedicar, durant anys, a la vinya i el vi, però en Josep va començar a comprar cabres i ovelles fins que la ramaderia va esdevenir l’activitat principal fins a l’actualitat.

La família formada per Francisco Corominas i Maria Gusart eren els masovers de la Sala. Més endavant, en Josep, l’hereu, va anar a viure a l’Alsina, també com a masover, però el 1932 va comprar la finca al seu propietari, en Joan Canudas.

La casa està formada per un conjunt de diverses construccions de molt bona qualitat, del qual en destaca el cos residencial i una torre, fetes amb carreus de pedra treballada i amb relleus esculpits. La construcció actual data del segle XVI i, segurament, és la construcció no religiosa més antiga del terme de Navàs. A cinquanta metres de la casa es conserva una antiga i interessant tina excavada a la roca.



Fonts consultades :

http://www.totnavas.com/monografics/casespairals.pdf
http://mariaestruch.blogspot.com/2009/01/un-indret-amb-llegenda-la-cova-del.html
http://www.festa.cat/?q=histories/veure/47

Mapa: Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada