Pàgines

dissabte, 12 de desembre del 2009

Hostal del Collet (Avià)


Antic hostal del camí ral de Berga a Manresa, situat en el Collet de Ballús, al municipi d'Avià. Des de Berga, a peu, es tardava una hora i quart per arribar-hi.

La primera referència documental de l'Hostal del Collet l'hem trobada l'any 1847, ja que s'esmenta en el "Itinerario Descriptivo de Cataluña". José Ballus és el propietari de la casa del Collet l'any 1856.(2)

En un mapa de 1873 i el 1881 figura com a "Venta del Collet",(3).

Sabem que Joan Grifell s'estava al Collet de Ballús l'any 1882.(4)

L'excursionita César August Torras va passar-hi pel costat, i el 1905 publica : "... Al peu del cami hi ha l’hostal del Collet, y tot proper una cabanya. El coll esta entre aigües de les rieres d’Avia y Clara. Se planeja la serra per l’indret d’aquesta ultima vall. A la dreta, dalt la muntanya, hi ha la casa de la Serra de Vilamarí..." (5)

Tenim una referència de l'any 1927 que no fa cap esment de la funció d'hostal de la casa : “... s’arriba a la casa de Can Bernadas i, seguidament, a la del Collet; a poc, podem esplaiar-nos en la contemplació de la vall fresca i gemada on pasturen dispersos alguns bous: el petit boveret ens dóna detalls del camí i del guany seu que és de deu pessetes al mes, demostració fefaent de la puja (!) que han sofert els jornals..." (6)



FONTS CONSULTADES :

(1) Tomás Soler, - Itinerario descriptivo de Cataluña, p.267
(2) Registro de las casas de campo... 1856. Arxiu Comarcal de Berga.
(3) Plànol.Fragment de Berga a Manresa.1873. Biblioteca de Catalunya. Unitat gràfica., De colònies tèxtils a Parc Fluvial, p.69)
Instituto Geológico de España,Comisión del Mapa Geológico de España
(-) Memorias del Instituto Geológico de España, Volumen 9
(4) La importancia de Gironella en...281)
(5) Torras, César August, p.225
(6) Del tibidabo a Andorra... , p. 34
http://www.dbergueda.cat/bifidus/productes/resso62w.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada