Pàgines

divendres, 11 de desembre del 2009

Hostal del Gran Nom (Avià)


La casa es troba situada a tocar el camí ral (i també ramader) que anava de Berga a Cardona i Solsona. Primer fou hostal, després fonda on donaven de menjar als passavolants, i després bodega on guardaven el vi que els hi portava l’Estrada de Navàs en unes gran botes. També feien pà i el venien com a Cal Piu de l’Espunyola.

La casa sembla que es va construir el 1633, data que constava en una pedra que es trobava a la façana de la casa, i que actualment està guardada per la familia Comaposada. El 1843 és anomenat "Meson del Gran Nom" (1).

L'any 1854, el pintor Marià Fortuny i Marçal, amb nomès 16 anys va residir temporalment a la zona fugint de l'epidèmia de còlera que assolava Barcelona. Durant l'estada va pintar tres quadres, entre els que destaca "La Vall de Clarà", en el que s'observa l'església de Sant Serni i els masos propers: la Riereta, l'Hostal del Gran Nom i els Porxos. Aquesta pintura es troba al Museu Comarcal Salvador Vilaseca de Reus. (2)

El 1873 l'hostal surt referenciat en un mapa que porta per nom "Fragment de Berga a Manresa". (3)

L'excursionista i viatger C.A. Torras en la seva guia del 1905 en comenta que l'hostal es trobava a 1 hora 35 minuts de Berga ... Se deixa a l’esquerra’l cami de Montclar. A la dreta s’aixeca’l serrat de Sant Salvador(...)Se creua la divisoria de les vessants del Llobregat y del Cardener. A la dreta s’enlaira’l serrat de Sant Salvador y l’aspra y tallada cinglera de Capolat. A l’esquerra s’exten la serra de Montclar. (4)

Segons escritpures de la casa, sabem que el 1913 Salvador Maria Miarons propietari de la Riereta, Pradell, Hostal del Gran Nom, Lluert i “el Molino", divideix les seves propietats i ven l’Hostal del Gran Nom al sr. Julian Casas Beguña.

El 15 de maig de 1916 Julian Casas ven l’Hostal del Gran Nom a Jaume Pujol Parcerisa de Monclar(1845-1925), casat amb Anna Picas Serra de Montmajor (1847-1928). Jaume Pujol vivia en aquells moments a les Lloses (Ripoll), on feia de masover.

El Jaume Pujol i l’Anna Picas varen tindre varis fills, però només dos d’ells s’estaven a l’hostal, l’Antoni Pujol Picas (1873-1935) i el Joan Pujol Picas (1882-1938), que eren solters i convivien amb una minyona, una dona viuda que tenia 3 fills. En Joan sabem que va morir d’accident.

Un dels fills del Jaume Pujol, en Joaquim Pujol Picas (1876-1944) quan va quedar viduu de la Filomena Espel Buvé (1886-1926) va quedar-se també a l’hostal amb la seva filla gran, l’Angela Pujol Espel (1913-1978), que es casà amb Ramon Comaposada Ballonga (1902-1977).

Varen tindre varis fills que també vivien a l’hostal: el Sebastià Comaposada Pujol (1931), el Josep (1933), i l’Angel (1935), el Jordi (1941), i la Mª Angels (1945). Els fills es van anar casant i van anar marxant de la casa de l’Hostal. Però hi van quedar el Josep i el Sebastià.
El Sebastià es casà amb Roser Seuba Gonfaus (1931), els dos tenien la mateixa edat. Els descendents d’aquest matrimoni, el Ramon Comaposada, la seva dona i els seus fills actualment encara viuen a la casa.


César August Torras en la seva guia del Cardener de l'any 1922 ens diu: Hostal del Gran nom. No correspon avui a son pompós apel.latiu. Es pobre y solitari. (5)

Mossèn Climent Forner explica que el 18 de gener de 1956, quan encara era un nen i anava acompanyat de la seva mare, es vàren parar a berenar a l'hostal del Gran Nom :... Venint a peu des de Berga cap a l’Espunyola, Montmajor...! Sortíem de casa de bon mati amb uns farcells carregats de roba, mitges, mitjons, mocadors, fils, agulles,..., i hi tornàvem de fosc amb els mateixos farcells plens de pa, patates, cigrons, mongetes... Ai, Deu meu! I que havíem d’esquivar el control de Cal Pío on hi havia guardes que vigilaven el contraban, desviant-nos cap a la carretera de Casserres i tornant a sortir a la de Berga per l’Hostal del Gran Nom on solíem berenar, si no hi havíem esmorzat ja al mati... (6)

El 1994 l'escriptor J.M. Espinàs va passejar pels llocs afectats per l'incendi que afectà bona part del Baix Berguedà, i va escriure: “Passo a tocar una casa de pagès, bastant gran, i podria ser l’hostal del Gran Nom. Un hostal com tants que hi havia abans, i que s’han perdut, però què vol dir això del Gran Nom? Quin Nom? Vol dir de la gran anomenada? O és un nom que, per respecte, no es pot dir? També penso que podria ser una deformació de l’hostal del Mal Nom, però a Avià m’explicaran que era molt important, que hi paraven els viatgers que anaven de Solsona a Berga. Ben a prop hi ha el pont dels Lladres. Els lladres dels viatgers i traginers, és lògic”. (7)

Respecte el nom de l'hostal, segons li han explicat a la Roser Seuba, mentres feien la casa anaven fent bromes sobre quin nom li possarien, com que no es possaven d’acord amb el nom aquest va acabar sent el motiu de la casa, “el Gran nom”. (8)




Mostra Antics hostals de camí ral en un mapa més gran

FONTS CONSULTADES :


(1)- Bertrán Soler, Tomás - Itinerario Descriptivo de Cataluña, p. 266
(2)- http://www.avia.cat/municipi/inter.jsp?idAp=2&idSub=10&idSec=15
(3)- Plànol. Fragment de Berga a Manresa. 1873. Biblioteca de Catalunya. Unitat gràfica. Del llibre "De colònies tèxtils a Parc Fluvial", p.69
(4)- Torras, C.A. - Pirineu Català. El Berguedà, p.242
(5)- Torras, C.A. - Pirineu Català. Comarca del Cardener, p.82
(6)- Forner, Mossèn Climent- Un llarg hivern a Castellar de N'Hug.
(7)- Espinàs, Josep M.- A peu pels camins de cendra, p. 88
(8)- Font Oral: Roser Seuba
Fotos: Carles Figols
Mapa: Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada