Pàgines

dimecres, 16 de desembre del 2009

Hostal d'en Josa (St. Llorenç d'Hortons)

De la Beguda Alta i la Beguda Baixa ja en tenim constància al segle XVIè. Tant a la Beguda Alta com la més Baixa només tenim constància que hi havia dues cases: can Bros, a l’Alta, i l’Hostal, dit d’en Josa, a la Beguda Baixa que antigament es deia el mas Pèlag, i que antigament hi havia una font. Aquesta font de l’hostal o del mas Pèlag podria haver donat el nom al lloc de la Beguda. Aquest Hostal ja s’esmenta al segle XVIè. que és probablement on feien estada o parada els viatgers que passaven pel camí Ral. Es fa difícil d’identificar on era aquest hostal a la Beguda Baixa (cal Canyadell?).

L’any 1553 trobem en el fogatge que un Gabriel Santjoan està en lo hostal de Mn. Palau (és a dir d’Enric Despalau, senyor de Gelida) i encara en un altre fogatge de l’any 1515 trobem que en Pere Lloselles, cavaller, i en Francesc Bertran, senyor de Gelida i que molt probablement devien fer estada al dit hostal.

Els posseïdors, per arrendament, possiblement, d’aquest hostal o del mas Pèlag, antigament, en tenim constància documentada les següents persones: Un Antoni Duran el comprà l’any 1460 i el seu fill, Antoni Duran, encara el tenia l’any 1513: lo mas den pèlech alou de Montserrat i la meytat de la gleva del mas de la montanya. El 1598 el tenia Pere Joan Barós. El 1623 un Sebastià Casanoves, el 1736 Pere Joan Ordines i el 1827 Josep Llopard que ho tenia pel seu avi Francisco Llopard que el comprà el 1738.

Font :

http://www.gelida.org/SLHortons/sjsamora.htm

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada