Pàgines

dissabte, 16 de gener del 2010

Fonda Montsant (Cornudella de Montsant)


La Fonda Montsant va ser una antiga fonda dels anys trenta que es va instal.lar en la fàbrica de sabons de Josep Gomà, coneguda popularment per "Cal Saboner".


La construcció de l'antiga fàbrica de sabó es va iniciar, en plena crisi de la fil·loxera, que va arribar a Cornudella de Montsant el 4 de juliol de 1894, tot just quan la vila vivia la seva època daurada i tenia més de 2.500 habitants.

El promotor de la fàbrica va ser Josep Gomà i la posada en funcionament d'aquesta fàbrica l'any 1901, va suposar en uns temps difícils, una certa esperança davant la crisi econòmica que travessava aleshores el poble. Tot i això, Cornudella va continuar despoblant-se com la resta del Priorat.


L'edifici sempre ha estat propietat de la mateixa família, els Butet-Gomà, i fou als anys 30 quan un descendent directe del primer "saboner", Miquel Butet, va convertir-lo en una fonda que va ser activa durant 50 anys (va funcionar dels anys 30 fins els anys 80).


En ella va menjar i dormir Josep Mª Espinàs en el seu "Viatge al Priorat" de 1957, llibre en el qual fa aquesta descripció:

"(...) El que més m'agrada de la casa és l'entrada, el que en podríem dir vestíbul, que en realitat és un garatge. En aquesta gran peça hi ha, en aquest moment, un automòbil, tot de cadires de ferro, una bicicleta, una taula i dos càntirs al damunt, i a terra, tocant a les parets, un munt de sacs, bastants bidons, un cistell ple de raïm i un paraigua. (...)".


En la dècada dels 70 la fonda funcionava a ple rendiment, i molts batejos i enllaços de cornudellencs es celebraven aquí.





Als anys 80, la fonda va tancar i va passar a ser únicament habitatge familiar. Malgrat això, l'activitat va continuar als baixos de l'edifici, on hi havia l'antic celler, i on per Cap d'Any de 1981, Miquel Butet fill va inaugurar el Pub Montsant, després Pub Nexus, que va funcionar durant uns anys paral·lelament amb la fonda. El bar fou la darrera activitat econòmica que albergà aquest edifici amb més 100 anys d'història, i va tancar el 23 de setembre de 2005.


L'edifici finalment va ser enderrocat el 19 d'octubre de 2005, per a edificar-hi blocs de pisos. Gràcies a Manel Pozo i Carles X. Cabós tenim una seqüència de fotografies desde la demolició de l'antiga fonda fins a l'aixecament dels nous edificis. Aquí hi trobareu nomès una mostra :





Si avui existís la Fonda Montsant de ben segur formaria part de l'Inventari de Patrimoni Cultural del municipi, gaudiria d'un cert grau de protecció i s'evitaria la seva destrucció. Fets com aquests no haurien de tornar a passar.

El dia 8 de novembre del 2009 es va inaugurar el Forn Sergi en un dels edificis situats sobre els terrenys de l'antiga fonda, dedicat a la venda de pa i pastisseria, però també ofereix servei de bar i cafeteria, seguint d'alguna manera, la tradició de l'antiga Fonda Montsant.


FONTS CONSULTADES :


http://www.cornudellaweb.com/documents/fotos_antigues/pagina01.html
http://www.cornudellaweb.com/documents/fotos_antigues/pagina06.html
"CAL SABONER" o LA FONDA MONTSANT:DARRERES FOTOS D'AQUEST EDIFICI DE 1901
http://www.cornudellaweb.com/galeria/fondamontsant/fondamontsant.html
http://www.3cat24.cat/noticia/41793/altres/Enderrocaran-ledifici-centenari-de-la-Fonda-Montsant-de-Cornudella-per-construir-hi-pisos
http://veudeflix.blogspot.com/2007/02/estremida-memria.html
http://www.prioratdigital.com/noticies/2003/juliol/cornudella_fondam14072003.html
Foto 1 : Miquel Butet- La fàbrica de sabons de Josep Gomà, a començament del s.XX
Foto 2 : Miquel Butet -La fàbrica de sabons de Josep Gomà, operaris fabricant sabó a començaments del s.XX
Foto 3-4: Miquel Butet - Fonda Montsant - anys 70
Resta de fotos : Manel Pozo Català - Carles X.Cabós
Mapa: ICC.cat
.

5 comentaris:

  1. De jutjat de guàrdia: enderrocar aquell edifici per fer aquells blocs de pisos no té nom...

    ResponElimina
  2. Cert, costa d'entendre el perquè passen aquestes coses. Crec que no es valora prou el patrimoni que tenim ...

    ResponElimina