Pàgines

dijous, 28 de gener del 2010

Hostal de cal Flautes (Navàs)


Antic hostal del camí ral de Cardona a Manresa que es trobava situat en el terme de Navàs i aprop de Súria. La única referència que hem trobat d'aquest establiment és una història que ha recollit la Maria Estruch en el seu blog :

"A Balsareny expliquen d’un home que anava amb les mules cap a cal Flautes (prop de Súria, terme municipal de Navàs) i els animals se li van quedar parats perquè van sentir els llops; aleshores ell es va defensar traient-se l’encenedor i fent guspires, així va poder arribar a l’hostal de cal Flautes" (1)


Actualment can Flautes és un barri de Palà de Torroella format per set cases i situat a la carretera de Manresa a Solsona (C-55). El seu orígen l'hem de cercar en una masia anomenada cal Flautes que ha acabat donant nom al barri i a l'hostal. Avui en aquest punt de la carretera hi trobem un restaurant de cuina casolana (km.53,5).


L'hostal no es trobava en l'actual raval de cases, sinó 500 mts. més amunt en direcció a Cardona, concretament en el Km.54 de la C-55 on trobem una casa aïllada coneguda com l'hostalet i que l'identifiquem com l'antic "hostal de cal flautes".


Entre els anys 1924 i 1925 la Mancomunitat de Catalunya va encarregar als topògrafs sr. Ernesto Almodóvar i sr. Manuel Gª.Villalba del Servei Geogràfic, l'el.laboració del mapa de la minuta municipal del municipi de Navàs. En aquest mapa hi figura amb el nom de "l'hostalet" (llavors situada en el km.23) i és curiós veure com, abans de la guerra civil, ja s'havia perdut l'antic nom de "l'hostal de cal flautes".



FONTS CONSULTADES :

(1) http://mariaestruch.blogspot.com/2009/01/avui-dia-ja-no-es-veu-lorella-del-llop.html
http://www.paladetorroella.cat/onmenjar.htm
http://www.canflautes.com/localitzacio.html
Fotos 1-2: L'hostalet o Hostal de cal Flautes
Fotos 3: Barri de can flautes
http://fesmemoria.noticx.cat/drupal/?q=gallery&g2_itemId=7125&g2_page=8
Mapa: ICC.cat
.

3 comentaris:

  1. Gràcies per llegir el meu bloc i, de rebot, promocionar-lo! (M.Estruch)

    ResponElimina
  2. Felicitats pel teu blog "arrels". Molt bona feina !

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies per totes les explicacions, tot molt curios, per cert tinc una amiga que es diu Montse Estruch Francí torra sou familis

    ResponElimina