Pàgines

divendres, 8 de gener del 2010

Hostal del Coll de Poses (St.Quirze Safaja)


Antic hostal del camí de Mollet a Moià, situat en el coll de Poses, al límit dels municipis de Sant Quirze Safaja i Sant Feliu de Codines.

L'any 1619 trobem un tal Antico Posas de San Quirse Safaia, però no sabem si té relació amb la casa del coll de Poses.

El 1800 ja era actiu el mesón de Coll de Poses.

Els dies 2 i 3 de Febrer de 1889, els excursionistes Arthur Osona, Claudi Abella i Frederich Bonay membres del CEC, vàren fer una excursió sortint de Centelles amb destí a Caldes de Montbui. A l'hostal del Coll de Poses s'hi vàren parar a dinar :

"Á las 12 y 30 minuts deixávam lo poble de St. Quirse de Safaja, per un camí de ferradura que en direcció OSO. y luego envers al S. porta, deixant á má esquerra las grans casas de Badó y Posas, á la carretera provincial de Mollet á Moyá, en lo meteix lloch culminant de la carretera, anomenat Coll de Posas (alt. apr. 650 m.), hont hi ha una casa que fa d’hostal. Á la una menos minuts de la tarde, ‘ns deturávam allí per dinarhi.
Allí férem liquidació de las provisions que’ns quedávan y de la ben prohevida repostería del company d’excursió Sr.Abella, que’ns permeté regalarnos ab un altre festí, del que participáren també altras personas que s’trobávan en l’hostal en aquell moment (entre ellas, uns cassadors de St. Feliu feren honor al menú de nostre espléndit company).
Á las 2 y 30 minuts, per cert ab l’estómach ben replé, deixárem l’hostal y ‘ns posárem en martxa seguint la carretera avall en direcció S., y en una hora de baixada tot xano-xano caminárem los 5 kms. que separan Coll de Posas de St. Feliu de Codinas…
(1)


El 15 d'agost del 1904 els excursionistes Mossèn Jaume Oliveras (considerat el pare de l'alpinisme català) i Mossèn Antoni Arenas, vàren passar pel costat de l'hostal del Coll de Poses, fent el camí del Montseny al Matagalls en una única jornada. No es podien imaginar en aquell moment que, anys més tard, la ruta esdevindria una de les travesses més emblemàtiques de Catalunya :

"En pocs moments saltem a la carretera de Sant Feliu a Centelles sobre el quilòmetre 10. Vuit, setze, vint-i-quatre minuts i ja som al quilòmetre 7, on hi ha una drecera que, guanyant un quart, porta a la mateixa carretera prop del pont de la riera de Sant Miquel del Fai, sota el poblet de Sant Quirze Safaja, que es destaca riera amunt assentat al cim d'un turonet de roca.
En aquella riera ens alleugerim prenent un bany de peus i emprenem un camí a la dreta sota la paraula d'uns pagesos que ens diuen que seguint aquell camí torrent amunt trobarem tot seguit la carretera de Sant Feliu a Moià prop del Coll de Poses. No ens han pas enganyat, perquè ben aviat arribem a l'Hostal del Coll de Poses, on contractem un jove que ens acompanya fins a Gallifa per una drecera esquerpa que hi porta en tres quarts.
" (2)


De l'any 1924 es conserva una fotografia del fotògraf Luciano Roisin on s'observa en primer terme el Mas Poses i més allunyat el Mas Badó.


Una fotografia de l'any 1943 ens permet veure com era l'antiga colònia del Coll de Poses que, amb els anys, va anar creixent en noves edificacions fins arribar a convertir-se amb l'actual urbanització Pinars del Badó.



FONTS CONSULTADES :


A) Pare Andrés de Palma - Historia de la Villa de San Felio de Codines del pare Andrés de Palma, es fa referència a el Mesón de Coll de Poses l´any 1800 (pag.228) i al cognom Posas(pag. 334). - Informació facilitada a través dels comentaris.
(1) Osona Arthur - Excursió Col-lectiva á Centellas, Sauva Negra, Castellcir, Sant Quirse de Safaja y per Sant Feliu de Codinas á Caldas de Montbuy - Butlletí CEC, n. 1,any 1891, m.7, p.106
(2) http://personales.ya.com/muntanya/textos/oliveras.htm
Del Montseny al Matagalls en una jornada - Butlletí del G.E. Joventut Catalana, núm. 22, maig-juny 1929, pàgines 87-90 i publicat a la revista del C.E. de Gràcia, "Mai Enrera" núm. 424 de setembre de 1988
http://personal.telefonica.terra.es/web/canpepitu/Colaboracions/Matagalls_Montserrat.htm
http://personales.ya.com/muntanya/llibres/maleida.htm
Foto 1924: Luciano Roisin
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=10&pos=62
Foto 1943: Autor desconegut
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=10&pos=21
Mapa: Icc.cat

.

2 comentaris:

  1. Al llibre Historia de la Villa de San Felio de Codines del pare Andrés de Palma, es fa referència a el Mesón de Coll de Poses l´any 1800 (pag.228) i al cognom Posas, any 1619- Antico Posas de San Quirse Safaia (pag. 334).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la informació. Ho afegirem a la fitxa de l'hostal.

      Elimina