Antic hostal de camí ral que també era ferreria: tenia habitacions perquè els transeünts i viatgers poguéssin descansar i també hi havia un ferrador que arreglava les ferradures de les cavalleries. Els masovers que hi vivien tenien vinyes i el.laboraven el vi pels seus hostes.
Sobre el balcó principal de la casa existeix una bonica llinda on podem veure unes eines de ferrar i on diu: "PERE JOAN BARDIA HA FETA FER LA PRESEN HOBRE LO ANY 1798".
El camí ral de Pinós a Solsona (avui GR-7) passava davant mateix de l'hostal i en part era un camí ramader conegut com el camí de la Segarra o carrerada de Santa Coloma. Aquest camí enllaçava el Penedès o el camp de Tarragona amb l'Alt Urgell i les muntanyes del Port del Comte per la banda del Solsonès.
La carrerada de Solsona segueix la ruta Tuixent, coll de Port, prat Barlà, serra de coll de Jou, l'hostal Nou de Canalda, Hostal del Vent, prat d'Estaques, l'hostal del cap del Pla, pla Riard, Lladurs, l'hostal de Vilacireres (?), l'hostal de les Forques d'Olius, Hostal de la Torregassa, cal Rajolí d'Olius, l'hostal del Boix de Llobera, la carretera del Miracle (l'Hostal la Carral), el Miracle, cal Faixa de Riner i la casa Cremada, molt a prop del Santuari de Pinós, on es troba amb la carrerada que baixa de Berga. (1)
A principi del segle XX, amb l´obertura d´altres carreteres i amb l´arribada dels primers automòbils, la Carral deixà de fer d´hostal, i es dedicà exclusivament a la pagesia. Però al ser una masoveria amb poca terra feia que una família no en pogués treure rendiment per viure-hi, i cap als voltants del 1950 quedà abandonada.
El 1961, el sr. Francesc Colell Fustagueres, un avi que vivia a la colònia Manent de Puig-reig i la seva senyora, Coloma Roca Buixadera, van llogar la casa per passar-hi els caps de setmana. La seva filla i el gendre, la Lluïsa i en Claudi, ambdos mestres de professió, se´ls va ocórrer d´arreglar la casa, per organitzar-hi colònies d´estiu.
L’estiu de 1967 fou l'inici de l'activitat de colònies a l'antic hostal la Carral. Els primers anys, la casa tan sols s´obria els dos mesos d´estiu (juliol i agost), i només existia l´edifici original de la masia. A la fotografia de 1967 s'hi veuen els primers estadants de la casa de colònies: el petit Toni de 4 anys, la Florinda, en Claudi, la Lluïsa, els avis...
Es va fer una petita instal.lació d’aigua, van comprar un generador per fer llum i la nevera era un cofre amb unes barres de gel. Hi havia un parell d’habitacions amb 10 lliteres cadascuna, i una altra habitació es va habilitar com a sala de jocs i de tallers. A l'esplanada hi van col.locar un parell de porteries per tenir un camp de futbol.
L’any 1971 es comença la construcció de la piscina, que s’estrenarà l’estiu de 1972. Aquell any també s'hi feien obres d'ampliació de l'edifici segons es pot veure en una fotografia antiga: es van habilitar més habitacions a les golfes de la masia i es va fer un annex al costat de la casa vella, ja que feia falta un menjador més gran.
Actualment la casa de colònies la Carral té una capacitat de 247 places d'allotjament.
Fonts consultades :
(1) Centre d'Estudis de Granollers - Els camins ramaders del Vallès Oriental - http://www.raco.cat/index.php/Ponencies/article/viewFile/70466/86565
http://www.alacarral.net/
Mapa : ICC.cat
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada