Pàgines

dissabte, 24 d’abril del 2010

Hostal de Fontelles (Cardona)



Antic hostal situat aprop del poble de Bergús al municipi de Cardona (Bages), que avui es troba abandonat. L'edifici forma part del catàleg de masies d'interès general del terme de Cardona amb el núm. BB020.

Els Fontelles devien ser una familia important, ja que els anys 1413 i 1428 es tenen notícies de Romeu de Fontelles, que fou rector de Sant Miquel de Cardona, i de Ramon de Fontelles el 1436. Suposem que l'hostal es devia edificar en terrenys del mas de Fontelles i al peu del camí ral per poder donar acolliment als viatgers que hi passaven.

Curiosament en el mapa de la minuta municipal de Cardona de l'any 1914 no hi figura l'hostal, però si es fa referència a un molí de vent, les restes del qual encara avui es poden veure a l'altra banda de la carretera.
Aprop s'hi va localitzar un dòlmen o megàlit de cambra simple conegut per "la coma de fontelles" del periode neolític-bronze. També cal fer esment de l'arbre monumental conegut com el "Lledoner de l'Hostal de Fontelles", que és el més gran que es coneix a Catalunya (5,61 m. d'ample).

Mostra Antics hostals del Bages en un mapa més gran

FONTS CONSULTADES :


http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0294886&BATE=Hostal%20de%20Fontelles
http://www.cardona.cat/multimedia/pdf/generic/annex-ii-bens-culturals-interes-local-masies-4.pdf
http://www.cardona.cat/multimedia/pdf/generic/annex-iii-introduccio-1.pdf
http://camins.ccbages.cat/memoria/memoria.pdf
http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/ILC/Documents/Arxiu/MemoriaDC1999%5B1%5D.pdf
http://www.bnc.es/fons/inventaris/arxiu/cardona_batllia/cardona_batllia.pdf
Vinyeta, Ramon - Els arbres monumentals de Catalunya, 1985, p. 115
Mapa: ICC.cat

.

2 comentaris:

  1. Que bo això de poder jugar amb la fotografia i poder veure el voltant.

    ResponElimina
  2. Sí, és increible la feina que han fet els de Google amb el Street View, una eina que millora el Google Maps al afegir-hi fotografies del lloc, com si fossin sequències d'una película. Ara l'estic fent servir per localitzar antics hostals, ja que molts es troben aprop de la carretera.

    ResponElimina