Pàgines

dimarts, 21 de desembre del 2010

Fonda Nova - Fonda Farga (Tremp)


L'antiga Fonda Farga que es trobava a la Plaça de Capdevila de Tremp (Pallars Jussà) i que avui ja no existeix.

Fonda Nueva
Habitaciones espaciosas con luz eléctrica
Servicio esmerado
Servicio especial para viajeros
Manuel Solé
Plaça Capdevila 1
Tremp 24 de juny de 1912

La primera referència és de 1912 quan era coneguda com la Fonda Nueva i anava a càrrec de Manuel Solé. Una postal aprox. de l'any 1916, recorda l'estada a la fonda dels cotxes del parc mòbil dels Enginyers de la Canadiense. En la postal es pot llegir: "FONDA FARGA. Luz eléctrica, cuarto de baño, Garage".

El desembre de 1924 la Fonda Farga va guanyar un diploma en el "III concurso de hoteles, fondas y hospedajes de Cataluña" que estava impulsat per la SAF (Sociedad de Atracción de Forasteros). Manolo Farga n'era el propietari.


El 13 de maig de 1927 el diari la Vanguardia es fa ressó de la noticia de la mort d'una persona en una habitació de la fonda : "Acaba de fallecer repentinamente en su habitación de la Fonda Farga don Antonio Olmo, hermano político del contratista del ferrocarril de Selles a Tremp don Antonio Borreguero, a quien enviamos nuestro sentido pésame."


L'any 1928 l'antiga fonda és promociona com hotel (ho llegim a les factures emeses) sota la direcció de l'hostaler Miquel Solé. El 3 d'agost s'hi van allotjar clients francesos, de la caravana de cotxes de Saint Gaudens que feien el viatge de tornada de Lleida a França :

"Fue un acontecimiento el regreso de la caravana excursionista de Saint Gaudens, que en varios autos subieron de Lérida hacia Francia pernoctando aquí en las fondas del Farga y del Siglo XX, donde celebraron una velada con canto y bailes, que el público estacionado hasta la carretera aplaudió estrepitosamente, dejando grato recuerdo al vecindario, que ve con gusto la repetición de estas excursiones que tanto favorecen a las especialidades de esta tierra hoy tan visitada y antes tan desconocida siendo muchos los excursionistas que los días festivos atraviesan el paseo de la ciudad con hileras de autos".


El desembre de l'any 1929 es parla de fer una sala de cinema ("Cine Cataluña") dins de l'establiment hoteler, conegut aleshores com a Hotel Farga :

"Se habla de la próxima construcción de un local especial para un nuevo cinematógrafo, en el edificio hotel Farga, sito en la plaza de Capdevila, donde está emplazado el teatro de la Ciudad y en cuya plaza se ha transformado y decorado el nuevo café del Salón".


El 1 d'abril de 1930 el propietari de la Fonda Farga, el sr. Miguel Solé es converteix en regidor del nou ajuntament de Tremp, junt amb l'hoteler Ramón Vilanova : "Han tomado posesión de su cargo el nuevo alcalde de real orden don Francisco Gibert y Ribo y los tenientes don Francisco Prió y don Juan Blanch. A la vez se posesionaron los nuevos concejales para cubrir las vacantes ocurridas. Son éstos el señor Miguel Solé, dueño de la «Fonda Farga», y el señor Ramón Vilanova, dueño del café y fonda «El Siglo XX".

1930. Hotel Farga. Tel. 20. 40/75. 11 ptas. 

El president de la Generalitat, Francesc Macià, va dinar a la Fonda el dia 1 d'agost de 1931, en una parada del viatge que feia per terres lleidatanes : "Arribaren a Tremp al migdia, era un dia plujós i no hi havia ningú pel carrer. Tot i que no els havien avisat de la visita, la gent, en descobrir-los, van córrer a tocar les campanes i tothom sortí a les portes i finestres i començaren a penjar domassos i a hissar banderes. Tots els autos, bicicletes i motocicletes foren utilitzats per avisar els pobles veïns. Després de dinar a la fonda de Fargas, feren un míting a la sala d’espectacles que hi havia al darrere. El viatge continuà cap  a la Pobla de Segur, on els reberen amb l’Himne de Riego i Els Segadors i les campanes llançades al vol."

En aquells anys la fonda s'havia reformat de nou, fet que va coincidir amb la millora de la xarxa de distribució de la llum a la ciutat de Tremp, segons publica la Vanguardia el 21 de març de 1933 : "Se está trabajando con gran actividad én la nueva red de distribución dé la iluminación de la ciudad, cuya caseta de manivelas se ha instalado en uno de los puntos más céntricos; delante de los hoteles Farga y Armengol. Los dueños de las fondas mencionadas han verificado muy importantes obras de confort y de embellecimiento, pudiendo compararse ya a los de capitales de mayor importancia".

L'any 1947 Miguel Solé que era el propietari de la Fonda Farga de Tremp, també dirigia el "Parador Farga" del Port de la Bonaigua.


Mostra Antics hostals de camí ral en un mapa més gran


FONTS CONSULTADES :

Albert Blasco i Peris - BARCELONA ATRACCIÓN (1910-1936) .Una revista de la Sociedad de Atracción de Forasteros TOMO I - Maig 2005. Universitat Pompeu Fabra
La Vanguardia 24/05/1922
La Vanguardia 13/05/1927
La Vanguardia 3/08/1928
La Vanguardia 1/12/1929
La Vanguardia 1/04/1930
Guia del automovilista 1930. Ed. Seix & Barral Herms SA. Barcelona
La Vanguardia 21/03/1933
La Vanguadia 2/07/1947
La Vanguardia 7/06/1950
Virginia Costafreda i Puigpinós - Un viatge del president Macià per terres de Lleida en la Campanya de l'Estatut (1931)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada