Pàgines

dijous, 21 d’abril del 2016

Fonda Morell - Fonda Clavé - Fonda Patoi (Navarcles)


Antiga fonda de Navarcles fundada l'any 1887 per Valentí Morell Tatger. 

1ª GENERACIÓ

Valentí Morell era fill de Sant Fruitós del Bages i s'havia casat amb Bàrbara Descals Aguilar que també era nascuda a Sant Fruitós. La parella va tenir 4 fills :
  • Jaume Morell Descals. Hereu
  • Sebastià Morell Descals. Cabaler. Va anar a Barcelona on feia de taverner l'any 1910. Es va casar amb Lluïssa Bernet. Fills :
    • Lluís Morell Bernet (1917-1977)
  • Carme Morell Descals (?-1940). Es casaria amb Josep Suriñach. Fills :
    • Dolors Suriñach Morell, qui es casaria amb Alejandro Sierra.
    • Joaquim Suriñach Morell
  • Josepa Morell Descals. Soltera. Es va quedar a la fonda.

1884. Data de la llinda de la casa de cal Patoi.

1886. Es donaven els  primers permisos per fer cases a la plaça del Llobregat de Navarcles. (1)

1887. Data de la fundació de la fonda que anava a càrrec de Valentí Morell. Hem llegit que abans hi havia la fonda del Llobregat, però no hem trobat notícies escrites.

1897. 24 d'agost. L'Ajuntament de Navarcles es va plantejar per primera vegada portar aigua a la plaça del Llobregat on hi havia la fonda, des de la Font del Juncà (avui Font Nova) situada vora la riera. Van fer un pou de 4 mts que rendia 131 m3. (2)

1898. Es va extendre la canalització de l'aigua que baixava per la carretera fins a la plaça on hi havia la fonda. (2)

1899. Ja estava en funcionament la xarxa d'aigua que portava aigua a la plaça del Llobregat.

1905. Valentí Morell Tatje, mesón.

1907. A la plaça del Llobregat on hi havia la fonda, Joan Canudas hi va plantar un arbre que va costar 2 pessetes, protegir amb un tancat de fusta realitzat pel fuster Josep Caelles. Amb el temps aquell arbre s'ha convertit en tot un símbol per la gent de Navarcles.

1914. 7 d'agost. L'abeurador que hi havia en un cantó de la plaça del Llobregat, s'ha construït junt a la font de la plaça.

1916. Novembre. Anunci a la revista Sol Ixent. Antigua fonda i Café de Valentí Morell. Servei inmillorable i econòmic. Plassa del Llobregat. Navarcles.

2ª GENERACIÓ

L'hereu Jaume Morell casat amb Cristina Tàpies i Singla (?-10/08/1956) , es va quedar a treballar a la fonda al negoci familiar. La parella no va tenir fills. 

1917. 4 de març. Va néixer a Barcelona Lluís Morell Bernet, fill del Sebastià Morell Descals.

1920. 8 de setembre. A la plaça de Navarcles, a la façana de la fonda hi van penjar una placa de marbre que tenia una falta d'ortografia, hi faltava una "L" : "Plaza de José Anselmo Clavé / Plaça de Josep Ansem Clavé".

1923. 19 d'abril. Casament de Francesc Tapias de Manresa i Conxita Descals de Navarcles : "(...) Després de la cerimònia religiosa, els nuvis i assistents a la boda, en nombre de 35, es dirigiren amb cotxe, propietat del germà de la núvia, a l’antigua i acreditada Fonda de Valentí Morell, on foren obsequiats amb un explèndit banquet. El menú fou variadíssim i exquisit, ço que acredita una vegada més el renom de dita Fonda. Hi assistiren distingides famílies de Sant Fructuós i d’aquesta vila, entre elles la del batlle senyor Vintró. A dos quarts de quatre de la tarda, la novella parella, sortí de viatge de noces, cap a Barcelona i altres capitals d’Espanya. Els desitjem un bon viatge i una inacabable lluna de mel".

1925. A l'edat de 7 anys el jove Lluís Morell Vendret  va anar a viure a Navarcles a casa dels seus oncles, Jaume i Cristina, que el van adoptar com si fos fill seu. 

1927. L'establiment s'anunciava a la revista manresana Indústria i Comerç amb el nom de Fonda i Cafè Clavé, Vda. de Valentí Morell, de la plaça Clavé 6.

1927. 30 d'octubre. Es cel.lebra un "... suculento banquete en  la Fonda Clavé... " per tal de cel.lebrar la "Fiesta de la Paz."

1927. 6 de desembre. "Comuniquem de Navarcles que Josep Monroig, qui es trobava en un café anomenat cal Patoi, en sortir al carrer, a les onze de la nit, fou agredit per Josep Errasti, el qual li disparà un tret d'arma curta que afortunadament no féu blanc. Monroig es donà compte de l'agressió i fugí. En donà part del fet a les autoritats."


1928. Trobem un Jaume Morell com a soci del Gremi de Traginers i Ramaders de Navarcles. (4) Durant molts anys fou típic fer un concert vermut al matí a Cal Patoi abans de dinar i alguns anys es feia també a la tarda al cafè del Coro o a cal Met.

1930-1933. Lluís Morell a l'edat de 13 anys entra a treballar d'aprenent a la cuina de l'Hotel Orient de Barcelona.

1931. El jove cuiner Lluís està empadronat a Navarcles però sabem que aleshores ja treballava a Barcelona.

Concurs de billar 

1931. 29 de maig. “El “Billar Club Manresa” a Navarcles. Corresponent a l’amable invitació del senyor Jaume Morell, propietari de l’acreditada Fonda-Cafè de Clavé, popularment coneguda per (cal Patoi), varis directius i jugadors del “Billar Club Manresa” es traslladaren ahir a la tarda al veí poble de Navarcles per tal d’inaugurar, a l’esmentat Cafè, suara notablement reformat, un billar que el renomenat fabricant barceloní senyor Soler ha construït per aquell cafè. 
Els notables jugadors manresans Ristol, Marsal i Serra feren interessants partides essent digna d’esmentar la magnífica tacada 112 caramboles que, en perfecte sèrie americana, executà l’”as” local senyor Ristol. Acabades les partides el senyor Morell, acompanyat de varis familiars i de nombrosos concurrents al popular Cafè, obsequiaren als forasters amb un exquisit lunx. En destapar-se el xampany remerciaren les atencions i feren vots per què el jovent navarclenc cultivi el noble i emocionant esport del billar, als nostres bons amics Pere Gomis Lluch, Domènec Tosses, Enric Ristol i Marsal Masnou. La festa resultà altament simpàtica i marcadament esportiva."

1933. 11 de d'agost. Va morir Barbara Descals Aguilar, viuda de Valentí Morell, a l'edat de 76 anys.

1936. Lluís Morell quan esclata la guerra civil treballava a la cuina de l'Hotel Sant Domènech de Manresa. Després ho faria a Cal Perdiu, a Cal Nen i a la Fonda Peninsular. Després del servei militar va passar per cal Mascaró i pel prestigiós restaurant Rosaleda de Barcelona. Després va entrar a treballar a l'Hotel Majèstic i a l'Hotel Ritz.


1948. Aquell any Jaume Morell figura com a banderer de la festa de Sant Antoni Abat junt amb Pere Carrera i Florenci Feliu. (4)

3ª GENERACIÓ


1954. Lluís Morell Bernet ja format com a cuiner va tornar a Navarcles a treballar al negoci dels seus tiets. Va canviar el nom de la Fonda Morell pel de Fonda Patoi, que era el nom amb que era coneguda la familia. Aquell any es va reforma la font de la plaça que seguia sense urbanitzar.

L'establiment dels Morell tenia les quadres on ara hi ha el menjador del restaurant i l'antic menjador dels carreteres, on ara hi ha el bar. Durant molts anys durant la festa de Sant Antoni fou típic fer un concert vermut al matí a Cal Patoi abans de dinar i alguns anys es feia també a la tarda al cafè del Coro o a cal Met. (4)

1956. 10 d'agost. Mor la sra. Cristina Tàpias als 72 anys d'edat.


1968. 18 de febrer. Davant de cal Patoi es va fer la concentració i sortida del III Trial de Sant Valentí, organitzat pel Moto Club Manresa i l'Agrupació Amigos del Motor de Navarcles. Aquell any es van instal.lar unes pèrgoles a la plaça davant la fonda.

4ª GENERACIÓ



El seu fill, Lluís Morell Aloy va estudiar a l'Escola d'Hostaleria i Serveis de Sant Narcís de Girona. Es va casar amb la Mercè.

Fonda y Café Patoi
Tel. 13
Navarcles

De 1975. 5 de desembre. Lluís Morell figura en la nova junta de l'Agrupació dels Traginers de Navarcles. junt amb Josep Estrada, Narcís Estrada, Josep M. Feliu i J.Casanovas. (4)

1976. 16 de juny. Va néixer el fill Lluís Morell Torra. Aquell any l'establiment es coneix com Restaurant Patoi.

1977. Va morir Lluís Morell Vernet, el gran impulsor de can Patoi.


1996. 11 d'octubre. Quarta edició de la Nit de l'Esport amb sopar a cal Patoi.

1997. 10 d'octubre. Es cel.lebra el sopar de la nit de l'esport a cal Patoi.

1998. 23 d'octubre. Sisena edició del sopar de la Nit de l'Esport a cal Patoi.

A finals dels 90. Lluís Morell Torra va estudiar hostaleria a la Joviat

1999. Juliol. Es reforma la plaça i es traslada la font al costat de l'arbre amb lletres que diuen : "Font de cal Patoi".

2007. Lluís Morell Aloy i Lluís Morell Torra consten com a socis de l'Agrupació de Traginers i ramaders de Navarcles. (4)

2008. Mor Lluís Morell Aloy als 54 anys d'edat. Va ser un membre molt actiu del Gremi d'Hoteleria del Bages i també pertanyia a la Unió de Botiguers de Navarcles. Va estar vinculat al món del ciclisme català.

5ª GENERACIÓ

2016. Al capdavant del restaurant hi trobem a Lluís Morell Torra.


NOMS DE LES CASES DE LA PLAÇA

  • Ca l'Agustí (pastisseria) / Cal Boteller (feien bóts)
  • Cal Barres d'Aixa / Cal Mauri
  • Cal Caelles (fusteria)
  • Cal Carreter (construcció de carros)
  • Ca la Conxita llevadora (llevadora) / Cal Roman
  • Cal Descals (autocars de línia) / Cal Badó
  • Cal Doro / Cal Vendrell (barberia)
  • Ca la Maria Llarga / Ca la Moles / Cal Joan de la Calma / Cal Carlets
  • Cal Massana / Cal Quintí / Cal Peó
  • Cal Pones / Cal Pau / Cal Manubens
  • Cal Siller (matalasser)
  • Cal Taverner (taverna) / Cal Feliu (autoescola)
  • Ca la Trista / Cal Joan de la Terra Negra/ Cal Joan de cal Puixic
  • Cal Trossos (botiga) / Cal Canudes (botiga) / Ca l'Avelino (botiga) / Ca l'Obradors (taller)
  • Cal Viu (metge) / Cal Tinus / Ca la Candelària


FONTS CONSULTADES

(1) Quaderns de Navarcles 8. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles
http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern8.pdf
(2) Tenir aigua. 100 anys de la primera portada d'aigües a Navarcles (1899-1999). Quaderns de Navarcles 5. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles, 1999.
(3) http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern5.pdf
(4) 125 anys de la festa de Sant Antoni a Navarcles. Quaderns de Navarcles 15. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles. Gener 2008
http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern15.pdf
La Plaça i l'arbre de cal Patoi. Quaderns de Navarcles 6. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles
http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern6.pdf
Maria Gudayol. Postals de Navarcles (1900-1936). Quaderns de Navarcles 21. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles. Febrer 2015
http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern21.pdf
Cals, malnoms i renoms del poble de Navarcles. Quaderns de Navarcles 17. Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Navarcles
http://www.navarcles.cat/downloads/pdf/historia/Quadern17.pdf
Facebook cal Patoi
https://www.facebook.com/can.patoi/
Lluís Morell Aloy
http://www.fihr.org/docs/pdf/patoi.pdf
Restaurants de menjar de tota la vida. El bloc d'en Roig
http://www.elblocdenroig.com/2014/05/restaurants-de-menjar-de-tota-la-vida.html
Salvador Redó i altres autors. Menjar, beure i dormir. Els origens i una mica més. Hostals i Tavernes. Gremi d'Hoteleria del Bages, 2003. p. 31
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2013/01/anunci-de-cal-patoi-11-1916.html
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2011/06/el-billar-club-manresa-navarcles-29-v.html
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2011/10/casament-de-francesc-tapias-i-conxita.html
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2012/11/reforma-de-la-font-vella-08-1914.html
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2013/08/el-nom-de-la-placa-clave-mal-escrit-08.html
http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/2012/12/josep-errasti-dispara-josep-monroig-06.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/08/11/pagina-3/33187558/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1992/07/26/pagina-24/33245983/pdf.html
http://es.calameo.com/read/0000949009955caee0c0e

http://trencadis.diba.cat/downloads/diba:53016?datastream_id=file

FOTOS
Casament a la Fonda Clavé
http://www.memorianavarcles.cat/items/show/4096
Lluís Morell "Patoi"
http://www.memorianavarcles.cat/items/show/4869
Concurs de Billar
http://www.memorianavarcles.cat/items/show/1818
La familia Morell
http://www.memorianavarcles.cat/items/show/2587
La familia Morell
http://www.memorianavarcles.cat/items/show/2588

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada