Pàgines

dilluns, 11 d’abril del 2016

Hostal de la Lleona (Girona)


A l'entrada de la ciutat de Girona pel camí de França (Carrer Calderers) diuen que havia existit un antic hostal conegut com l'hostal de la lleona. La llegenda diu que el nom li venia pel fet de tenir a l'interior una curiosa columna amb un capitell amb la figura d'una lleó.

Quan els clients i forasters arribaven a l'establiment i passaven pel costat de la columna, alçaven el braç per tocar amb la mà el cul de l'animal. El temps ho va convertir en una costum i una tradició i l'hostaler ho devia aprofitar com un reclam pels visitants que arribaven a Girona per primera vegada.

Però els orígens i les funcions de la columna són encara incerts. Dolors Vidal Casellas, doctora en història de l'art, apunta la teoria que Girona podia haver tingut una o dues columnes amb un lleó ubicades a l'entrada de la ciutat simbolitzant un espai sagrat. 


La columna i la figura de l'animal es devien esculpir en pedra calcària en un dels tallers de la vila de Girona pels volts del segle XII. El capitell amb la figura del lleó ens recorda la disposició de molts capitells romànics com el cas del monestir de Sant Pere de Galligants, i això ens fa creure que l'orígen de columna amb capitell provingui del claustre d'un monestir o església de Girona. 

La figura del lleó és la representació d'un animal victoriós i a nivell simbòlic es correspon amb l'element del foc. En algunes tradicions precristianes el lleó s'identifica amb el sol i en els evangelis cristians el lleó es correspon amb l'apòstol Sant Marc.

Diu la llegenda que l'hostal de la lleona es va haver d'enderrocar pel seu mal estat de conservació i la columna va quedar a l'exterior mig enterrada en el terra, potser degut a que l'entrada de l'hostal era més baixa que el carrer, i aquest fet va permetre a la canalla que jugava al carrer poder tocar el cul de l'animal sense haver-s'hi d'enfilar. A finals del segle XIX la columna de la lleona va caure a terra quedant trossejada en diferents parts. 

1985. El propietari de la finca va cedir la columna original al Museu Arqueològic, i després va formar part la col.lecció del Museu d'Art de Girona.

1986. 3 de gener. Es va fer una reproducció de la columna i de la figura, i es va col.locar al carrer al peu de les escales de l'església de Sant Fèlix. 


"Qui besa el cul de la lleonaretorna a Girona"
"No pot ser veí de Girona qui no faci un petó al cul de la lleona"
"Nomès podràs tornar a Girona si has fet un petó al cul del lleona".

1995. Es va fer una segona còpia o reproducció de més qualitat de la columna amb la lleona.

2008. Tres turistes van confondre l'escultura del Lleó de la Plaça del Mercat amb la del cul de la lleona.

2009. 1 de setembre. La ciutat de Girona va recomanar als turistes que no fesin un petó al cul de la lleona per evitar el contagi de la grip nova.

2011. El cul de la Lleona esdevé la còpia escultòrica més fotografiada de Girona.

2015. Novembre. Un turista francés rellisca de l'escala i mor quan intentava fer una petó a la lleona.

2015. 23 de novembre. Degut al fatal accident l'Ajuntament de Girona acorda retirar les escales de la columna de la Lleona.

2016. 30 de març. L'Ajuntament ja té a punt el projecte de les noves escales del cul de la Lleona.

2016. 4 de maig. S'instal.len unes noves escales amb barana de ferro per millorar l'accés al cul de la Lleona.

Com a curiositat cal saber que a a Barcelona hi va haver un hostal del Lleó, tot i que no se sap l'origen del nom.


FONTS CONSULTADES

Fotos: Carles Figols. 26/03/2016

3 comentaris:

  1. Un petit o gran detall, segons es vegi. El comentari que surt a l'any 2008 no va ser a la plaça del Mercadal. Es a la plaça del Mercat que hi ha una columna amb el Lleó i tant sols varen arribar al peu de la columna. Veig impossible que tres torrats aconseguissin pujar fins a dalt de l'escultura. Salut. ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó i per això ja ho modificat. Gràcies per comentar-ho. Salut

      Elimina
  2. Per cert m'ha agradat molt l'explicació. Enhorabona.

    ResponElimina