Pàgines

dimarts, 23 de gener de 2018

Hostal de Palà (Palà de Torroella, Navàs)


1814. Camino de Herradura de Vique á Cardona por Manresa.
Vique, Posada den Paélla, Posada den Bolló, Collsespina, Moyá, Posada de la Grossa, Caldés, Puente de Cabrianes con tres casas, San Fructuós, Manresa, Posada de las Chimeneas ó Caillús, Posada nueva den Miralda, Súria, Posada de Campalá de Coma, Puente de Malagarriga, La Coromina, Cardona. (1)

El 7 de setembre de 1876 és concedit a Don Joan Baptista de Palà i Valls el permís d'ampliació d'aprofitament d'aigües del riu Cardener per a la construcció d'una fàbrica de filatures i teixits de cotó. L'edifici fabril es contruí prop del mas i de l'hostal, a la riba esquerra del riu Cardener.

L'hostal de Palà sembla que fou centre de traficants i contrabandistes de sal.

El Topònim

L'origen de tot plegat l'hem de cercar en el mas Palà (o Palad) que el trobem documentat des de l'any 1256. Aprop del mas i a tocar el riu Cardener hi havia un molí fariner. L'antic Molí de Palà fou propietat dels senyors Ducs de Cardona i per tal de pagar uns deutes pendents, el 13 de juny de 1482, els Ducs establiren la casa del Molí fariner a Valentí de Palà de Torroella i a la seva família.

Cap a l'any 1601, Joan de Palà faria construir una capella dedicada a la Verge Maria i a St. Joan Baptista al costat mateix de la casa. Dos anys després, durant el mes de juny el mas acolliria a Sant Llorenç de Brindis i aquest salvaria la vida del fill del Sr. Joan amb la seva intervenció divina.
(1) Pere Serra i Bosch. Prontuario de la mayor parte de caminos y veredas del Principado de Cataluña con los pueblos y posadas situados en sus carreras y las horas que á paso de tropa distan unos de otros . Agustín Roca. Barcelona. 1814
https://books.google.es/books?id=AfV2LOW25K0C&pg=PP9&dq=prontuario+1814&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwjV9fXcxezYAhVJPRQKHQzhDRsQ6AEINjAC#v=onepage&q=prontuario%201814&f=false
Serra i Sala, Joan Mª - La Colònia de Palà de Torroella : Esquema històric
http://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/viewFile/19989/19830
http://www.paladetorroella.cat/origens.htm

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada