Pàgines

dijous, 1 d’agost del 2019

Hostalet del Forat - Hostalets de Cerdanyola (Gisclareny)


Antic hostal del veïnat del Forat del Pendís o veïnat del Puig del terme de Gisclareny. 

La casa aixoplugava els traginers i caminants i ofereia servei d'hostalatge, pels que anaven o baixaven de l'altre costat del Pendís. A una hora s'arribava a l'hostal de la Font del Faig.

Aigues amunt del torrent de Pendís, hi trobem al peu del camí dels Empedrats, les ruines de l’hostalet: no hi ha dubte, calia oferir als caminants i traginers els serveis d’hostalatge, tant abans com després d’empendre un camí que podia esdevenir dur i perillós. (1) 


1703. Any que figura en la llinda de la casa.

A mitjans del segle XVIII el cognom Balderich apareix al Puig i desapareix a inicis del segle XIX. "Comerciant que s'enriqueix ràpidament fent un hostal al camí del Pendís (...) i com a masover del Puig". (3)

1856. El propietari de l'Hostalet de Gisclareny és un tal Lorenzo “Brimós?” (Barniol?). (2)

1863. Sant Martí del Puig era format pels masos de Murcurols, Puig, Cal Quim, Can Manuel, Hostalet, Molí, Monnell, Muga, Oreis, Pelosa, Serdañola, Torra de Santa Magdalena (de Faia)  i Trulls. A l'hostalet hi vivia Llorenç Barniol i 8 persones més grans de 7 anys pagaven 60 rals de contribució urbana. (3)

A finals segle XIX l'hostalet era propietat de Joan Vilella de Brocà, principal propietari de Gisclareny, que també posseïa els masos del Puig, el molí del Puig i cal Ros. (4)


1898. "Els guies s'asseuen a la vora del camí y encenen els cigarros. D'aquest lloch ne diuen el Forat, sens dubte perquè una de les pedres que formen el reclòs és foradada. Empaquetada la màquina, continuem pujant seguint les gerigonces del camí. A les vuit arribem a la Font del Faig. (5)

1905L'excursionista César August Torras escriu : "Vehinat del Forat o del Puig, sota’l turó aon s’aixeca la petita iglesia. Lloch molt pintoresh. La vall se trifurca. Baixa a la dreta’l riveral de Cerdanyola y s’obre per son engorjat trau una bella perspectiva del Forat del Pendís, reclòs per les cingleres dels Trulls.
S’atravessa’l petit riu per un rústech pontet, destruit en gran part dels aiguats. Al peu d’aquest, y tocant l’aigua, hi ha’l joliu molí ornat d’eures que’l vesteixen; festejat per airosos pollancres y alegrat per la dolça remor de l’aigua, que mormola saltironant entre roques”. (6) 

1922. Veïnat dels Forats aon se barreja al dessota el torrent del propi nom. Enforc ab el camí que ve de Cerdanya pel Pendis. S’atravessa per un pontet el torrent dels Forats. (7)

1936-39. Aquest indret va esdevenir un pas fronterer durant la guerra civil, així com també durant els anys de la postguerra; encara es poden veure, sobre la casa dels Hostalets, l’emplaçament dels nius de metralladores” (8) de la postguerra amb punts de vigilància militars en els camins fronterers.

Anys 40. Foto dels masovers de Murcarols... Al darrera Enrica Costa (familiar de l'Hostalet) (9)

1950. L'excursionista Agustí Jolís escriu :  (“1h). Veïnat del forat u Hostalets de Cerdanyola - “Se cruza el río del Forat del Pendís, por donde sube el camino a la Font del Faig” (10)

1984. Font Nostra o Can Cerdanyola a Bagà. A 1000 m. D’altitud. Pertany a l’escola “La Salle de Barcelona. Té cabuda per a 60 persones. Casa de colònies. (11)

1984. Veïnat del Forat, on nomès queda una casa habitable per colònies d’estiu (també s’anomena Cal Cerdanyola). (12)

Anys 1960. Va ser la darrera casa habitada amb masovers d'aquest veïnat.

2015. Es restaura l'antic hostal per convertir-lo en el projecte Vents del Cadí, segons ens expliquen a la seva web : "Vents del Cadí és un concepte innovador de serveis en la Natura, un espai de descans per compartir i també un espai des de on projectar diferents activitats en un entorn natural excepcional, el Parc Natural Cadí-Moixeró.
La restauració d'una antiga propietat del S-XVII, l'Hostalet, permet al visitant experimentar la Natura en estat pur. Vents del Cadí acull gent de muntanya i de trail que vol descansar d'aventures viscudes al llarg del dia, o que vol fer base per començar una altre a l'endemà.
Disposem d'un total de 14 places, 8 en la planta baixa i 6 en la planta alta, distribuïdes  en  3 habitacions  quàdruples i una doble. Els llits estàn equipats amb confortables matalassos i coixins de dormir,  i càlids edredons  que ajudaran a conciliar la son i a descansar".


FONTS CONSULTADES 

(1) Els molins hidràulics de la vall del Bastareny, 31
(2) Registro de casas ... 1856. Arxiu històric del Berguedà (AHB) 
(3) Llibret de compliment pasqual de 1863-Amillarament de 1863 (ACA-Hisenda)- Eduard Martin. Una mirada sobre la història de Gisclareny. Setembre 2015. Annex n. 10. Dades sobre alguns cognoms de Gisclareny
http://www.gisclareny.cat/recursos-compartits/arxius/Annexos.pdf
(4) Eduard Martin. Una mirada sobre la història de Gisclareny. Setembre 2015
http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/cadi_moixero/coneixeu_nos/centre_de_documentacio/fons_documental/estudis/gisclareny.pdf 
(5) Cristòfol Fraginals- Butlletí del CEC -Excursió a Bagà, la Cerdanya, la Seu d'Urgell, Andorra, Sant Joan de L'Herm y Castellbó.
(6) César August Torras. p. 280
(7) César August Torras. El Cardener. 1922. p. 322
(8) Els molins hidràulics de la vall del Bastareny, 31
(9) Les 300 cases de Gisclareny, p.?
(10) Agustí Jolis. Alto Bergadá, 1950, p.112
(11) Guia del Berguedà, 1983, p. 81
(12) Guia del Berguedà, 1983, p.110 

Francesc Caballé. El camí ral Bagà, L'hostalet -Coll de Pendís, p. 137.

FOTOS

Carles Fígols 2007

LINKS :

https://indretsoblidats.wordpress.com/tag/torrent-del-forat/
http://caminosinexorables.blogspot.com.es/2014/03/circular-serra-de-gisclareny.html
http://senderismedestarpercasa.blogspot.com.es/2012/03/els-empedrats-i-el-bullidor-de-la-llet.html
http://senderisme.planasantich.org/Doubastareny.htm
http://esgarrapacrestes.blogspot.com.es/2007/08/la-font-del-faig-pels-empedrats-bergued.html





























































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada