Pàgines

Referències

Hotel Nacional (Lleida)
http://elblogdelsenyori.blogspot.com/2020/05/cases-singulars-de-lleida-46.html
26-05-2020. Cases singulars de Lleida (46). El blog del senyor


... Farà uns dies tot cercant unes dades, vaig trobar un interessant bloc "Antics hostals del Camí Ral", i tafanejant en ell, agradablement, vaig trobar fotografies del nostre emblemàtic Hotel Guillem (Fonda, hostal...). En una de un grup de gent, vaig creure reconèixer a una persona ..."
19-07-2018. Juan Davila Forn > Tú no ets de Malgrat si no.... Facebook


Hostal de l'Abella (Sant Martí de Centelles) 
(Consultat el 24 de juliol de 2018)
Maig-setembre 2018. Inès Vallès i Botey. 
Descripció del Fons Altimira Cladellas. Arxiu Municipal de Granollers
https://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2020/04/1_12_69_desc_fons_familia_altimira_v_mar_20_0.pdf


Heu visitat algún cop aquest blog? És molt interessant. Parla de tots els hostals antics que hi havia i hi ha a Catalunya, que són molts! La Fonda can Fasèrsia també hi apareix! 
21-01-2017. Facebook Fonda Can Fasèrsia (La Pobla de Segur)


Ca la Paula. Antiga fonda de 1870 del poble de Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa. 
Font : hostals.blogspot
15-01-2017. Oficis antics. -Els treballs i els dies- Facebook


Un bloc altament recomanable és Antics hostals de cami ral de Carles Fígols, un recull dels hostals catalans més importants al llarg de la història. En aquesta entrada us parlaré de l'Hostal d'enGorvins del barri de les Escodines, partint de l'excel·lent informació que s'ha recollit en el bloc mencionat. 
Un hostal que al segle XVI arribaria a ser l'allotjament dels assistents de la Generalitat de Catalunya.
25-11-2016. Històries Manresanes. Parada i fonda a… l’hostal d’en Gorbins, del camí ral de Barcelona
http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2016/11/parada-i-fonda-a.html


Per a conèixer més sobre l'hostal us recomano aquesta entrada del bloc "Antics hostals de camí ral"
30-08-2016. Hem estat a l'Hostal de l'Arrupit.  Serrallonga 1640. 
http://serrallonga1640.blogspot.com/2016/08/hem-estat-lhostal-de-larrupit.html


Aprofitant la proximitat de la XXIX Fira Gastronòmica de Cabrils, que se celebrarà del 19 al 22 d’agost, avui volem fer-nos ressò d’un blog molt interessant http://hostals.blogspot.com.es/ L’autor és en Carles Fígols Company i desenvolupa una important tasca investigadora al voltant dels antics hostals de camí ral.  El camí ral a la nostra comarca era una de les principals vies de comunicació, tot i que fins al segle XVIII, no va ser del tot operatiu. Correspondria al que avui és la carretera N-II, paral·lela a la via del tren i a la costa. Un d’aquests hostals de camí ral era una petita fonda a Cabrils coneguda per “can Mas i can Doloretes” i tenia el sobrenom del “clavaclaus”. Aquests inicis han tingut continuació fins als nostres dies i l’antic hostal encara funciona com a Hostal de la Plaça. Obert el 1945, a la façana hi van fer pintar unes lletres “Fonda de J. Mas”. Per què es coneixia com “clavaclaus”..?
“A Cabrils, l’Hostal de la Plaça el coneixien com el clavaclaus, perquè s’hi passaven la vida buscant algun espai buit a les atapeïdes parets per penjar-hi una antiga clau de ferro. I és que n’hi ha per tot arreu, fins i tot, resseguint els graons que pugen al primer pis, sobre la recepció, just al costat d’uns curiosos foradets que, fa molts anys, servien als propietaris per espiar els nouvinguts abans de rebre’ls oficialment. Claus de ferro, planxes antigues, eines del camp… Centenars, milers de petits objectes pertot arreu, al rebedor, al que havia estat el primer menjador on encara hi ha penjats els plats que havia decorat l’Aurora de petita, ara que ja és àvia …
… A Cabrils, aquest hostal de renom per la seva taula ensenya a les parets la història d’un país que ja no hi és, i que desvia la vista dels hostes cap a un passat curiós, cap a un món de serveis de tartana com el de l’avi Lluís Josep que, a mitjan segle XIX, oferia —segons veiem en un petit quadre— un “servicio público entre Cabrils y adonde convenga.”
Biblioteca de Cabrils


La web Antics hostals de camí ral té per objectiu la recerca històrica i divulgació dels antics establiments d’hostaleria …
31-07-2016. El vell Papiol (Calafell). Facebook


Cinc generacions acollint turistes i amics a casa nostra … Comença amb la Fonda del Universo i continua amb l’Hotel Cesar, aqui teniu la història. Antics hostals de camí ral: Fonda del Universo-Hotel Cesar (Vilanova i la Geltrú) 
29-07-2016. Facebook Hotel César-Restaurant Fitorra


L’interès per la història de la pròpia ciutat no s’acaba al riu Llobregat. Aquí teniu un parell de propostes molt diverses, innovadores i reivindicatives (…) Abans de deixar Catalunya, us proposo un blog que busca la història dels antics hostals que van anar sorgint al voltant dels camins rals. També hi surten hostals de Barcelona, com l’Hostal de la Farigola, a Vallcarca, o l’Hostal de la Bona Sort, que encara es conserva al carrer Carders, al barri de Santa Caterina. (…)
(data?) - Més Enllà de Barcelona. Pla de Barcelona
Pla de Barcelona.cat


La estimada masia, (pero...mai s´ha dit el Hostal de Gosch , era simplement la masia de Gosch) .......pero si que molt abans que fos de la nostra família, ara ja no ho és , si que va ser L´Hostal del Taronjer, i sempre tindrà aquest nom dins la història dels hostals dels camins reials. He trovat aquet bloc per casualitat.....i al veura-la tal com jo la coneixia, quina tristó m´ha agafat......., si entreu dintre el bloc, hi moltes mes masias dedicades a hostals i fondes diverses de tot Catalunya......, molt interesant..
Hostal del Taronger
23-06-2016. Facebook d’Antonia Cañellas. Torroelles de LlobregatFotos del record
Antics hostals de camí ral : Hotel Tamariu (Tamariu, Palafrugell)
30-05-2016. Fets i gent de la Vila del peix fregit. Facebook17-05-2016. La Cantina de Llinars (Capolat)
Blog de la Cantina de Llinars(…) si voleu ampliar la informació i descobrir nous indrets, us recomanem que cerqueu a internet el blog “Antics hostals de camí ral”, que vol ser un espai per a la memòria dels antics establiments d’hostaleria: antigues tavernes, hostals, fondes i hotels de Catalunya, Illes balears i Andorra”
Parada i fonda resseguint el camí ral (de Berga a Cardona). Quirze Guifrell, p. 65
Fondes de Berga. (…) L’hotel Estel. Entrevista de Benigne Rafart a Carles Fígols. Fotografia de Ramon Vilalta. P. 37
(…) el camí que comunicava el Berguedà amb la Cerdanya i França passava per Bagà procedent de Guardiola de Berguedà (…) Carles Fígols recull la història d’aquest indret en el seu blog “Antics hostals de camí ral”. (…) A Bagà l’antic camí ral entra al poble a través del carrer Raval. Així doncs, no és d’estranyar que tan sols arribar a la vila els viatgers ja poguessin trobar allotjament. En el recull del blog elaborat per Carles Fígols apareix l’hostal del Roser o Hostal Amills (…)
Meritxell Prat. Un jaç per als viatgers, p.72-73
Dossier Fondes, hostals i tavernes.
Revista Cadí-Pedraforca Núm. 20. Primavera-estiu 2016


A l'arxiu de la biblioteca municipal de Manlleu es conserva una fotografia de la Penya Trukoff, encapçalats pels literats Camps i Armand Quintana (1925-2005), davant mateix de la "Fonda Cataluña".
Font : hostals.blogspot
08-05-2016. Oficis antics. Els treballs i els dies. Facebook


01-04-2016. Aquí un altre bloc, en aquest cas pels que esteu interessats en les Fondes, hotels … Aquí l’enllaç general que ells mateixos ens han fet arribar http://hostals.blogspot.com. Per més concrets doncs ho podeu trobar a la pagina i/o álbum d’aquesta pagina Postals i Fotografies antigues, alguns als comentaris de la portada o títol de l’àlbum, i que anirem afegin més, i altres sota les imatges que també han anat afegint els encarregats del bloc. Un bloc també aliè a la pagina de Postals i Fotografies antigues però tampoc incompatible, en aportacions d’informacions dades i imatges. Gràcies
Hotels, Fondes, pensions (álbum de fotos)
Facebook de Postals i fotografies antigues de Catalunya


Compartim aquest post sobre l’hostal de cal Massalles de Montblanc. Per la seva ubicación és possible que sigui enderrocat en algun moment. Antics hostals de camí ral : Hostal de cal Massalles (Montblanc) 
31-03-2016. Facebook històries de la Conca


Hotel Peninsular (Girona) - Antiga Fonda Sant Antoni
25-03-2016. Girona del meu record. Facebook


12.03.2016. Hostals medievals, a la barcelona d' abans, d' avui i de sempre...12-03-2016...!!!


Parlant del Cobert de Puigcercós, escriu Carles Figols, al blog 'Antics hostals de camí ral': «Primer fou forn de pa (avui ja no existeix), i després bar, restaurant i hostal. A càrrec de l'hostal hi havia el Jaume Carcasona i la seva dona Trini Solà que feia de cuinera. El Jaume el.laboraba una coca d'ou i una ratafia de nous que van ser molt populars a la zona. [...] Després va regentar l'hostal la segona generació de la mateixa familia, la Magda Carcasona Solà i el marit Josep (Pep) Barniol seguint apostant per una cuina casolana i tradicional i un ambient molt familiar.» No et perdis l'article. Creu-me! 
07-03-2016. Alpens, vídeos (1989). Festa Major del Cobert de Puigcercós, i altres.
Hostal Cobert de Puigcercós
Lluís Suriñach. Gent d’Alpens. Dalpens.com


Antic hostal que ja era actiu l'any 1814. L'hostal es trobava al peu del camí de ferradura que anava de Vic a Mataró (passant pel Pla de la Calma i Vilamajor). Aquest camí sortia de Vic en direcció a l'hostal can Paella i poc després el camí es bifurcava. El nostre camí girava a l'esquerra seguint un torrent fins arribar a l'hostal dels Frares i després seguia cap a Seva, el Brull, masia de Collformic, Pla de la calma, Vilamajor, Llinàrs, masia d'en Bordoi, riera de Dosrius, Argentona i Mataró. Es parla del camí de Torre Llebreta (o camí de Taradell), que algunes fonts anomenem "camí romà" -anterior al camí ral- un camí que venia dels Hostalets de Balenyà i anava en direcció a l'hostal dels frares, però de moment no tenim prou informació per poder verificar aquest tema. Avui la casa hostal dels Frares és una granja que es dedica a l'engreix de porcs de qualitat formant part de la Cooperativa Plana de Vic. 
(Bloc Antics Hostals de camí Ral)
02-03-2016. Hostal dels Frares (Taradell)
De Centelles a Vic pel Camí Ral


El bloc d'en Carles Fígols, Antics hostals de cami ral recupera la història de l'antiga fonda de Sant Domènec. 
Antics hostals de camí ral: Fonda Sant Domènech  bit.ly/1LiFqpm
Històries Manresanes
26-02-2016. Fonda de Sant Domènec (Manresa)


Fonda Sant Domènec (Manresa). Antics hostals de camí ral
26-02-2016. Ferransala.com


Hostal del Bou (Sant Pere Sallavinera)
23-01-2016. Ferransala.com


El bloc "Antics hostals de camí ral" repassa la història de la mítica Fonda Sant Antoni tancada fa quasi un any i mig. Una entrada molt interessant i amb un excel·lent feina de recerca de genealogia.
09-08-2015. Històries Manresanes
                 

L'hostal i la torre. A continuació, unes passes més enllà trobem l'antic hostal, que després va ser seu de l'ajuntament i ara el Museu Monjo. Us recomano visitar-lo per descobrir l'obra d'aquesta escultor noucentista fill de la vila (...)
La mar de Mariners. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Saber més : Hostal de Vilassar de Mar
10-06-2015. Rondaller. Sortir, descobrir, compartir


Anna-Priscila Magriñà – Triviacat. Barcelona. Un llibre lúdic de preguntes i respostes.                      
Maig 2015. Angle editorial. Pàg. 181 Agraïments: (…) Carles Fígols (…)


Quina troballa Lluís!! Gràcies!!
Pels que no sabeu d’on venir, i quina és la història del Cobert, aquí una pinzellada, del blanc i negre al color! Ima abraçada per tothom! Antics hostals de camí ral: Hostal Cobert de Puigcercós (Borredà) http://hostals.blogspot.com.es/2015/04/hostal-cobert-de-puigcercos-borreda.html
22-04-2015. Facebook Montse Barniol.


15-04-2015. Facebook Can Cal


 “De l’Hostal de la Campana en parla també Carles Fígols a Antics hostals de camí ral.”
20-04-2015. La campana de Montjuich
La Veu. Diari digital del país valencià


 (…) Trobareu més informació sobre aquest i molts més antics hostals al blog Antics hostals de camí ral
19.03.2015. Hostal de la Farigola
Historiadebarcelona.org


(…) Arribem a la primera cruïlla de camins. Pugem a mà dreta, per la Riera de la Farigola. Hi trobem l’encara petit nucli de la Farigola, al voltant de l’hostal de la Farigola, que té molta anomenada a la zona. Avui, just a sobre, del lloc on hi havia l’hostal, hi ha l’escola de la Farigola, una bonica construcció noucentista dels anys 1920 (…)
12-03-2015. Hostal de la Farigola
Andala i Farigola. Els camins de Sant Cugat. Pladebarcelona.cat


Ens fan arribar aquest enllaç, ja ho sabeu, si voleu saber o veure més sobre els Antics Hostals aquí teniu un Bloc on fer una ullada …
Antics hostals de camí ral : Hostal Coca (Torredembarra) http://hostals.blogspot.com.es/2015/01/hostal-coca-torredembarra.html
20-01-2015. Facebook Postals i Fotografies antigues de Catalunya


Per aquelles persones que sempre us heu preguntat d’on ve el topònim de La Campana (La Bordeta) … Hostal de la Campana 
12-01-2015. Facebook Sants (Veuràs quin nyap)


Antic hostal de Can Roca a #MolinsdeRei, Antics hostals de camí ral
11-11-2014. Can Cal. Facebook


Hostal d’Altafulla
23-08-2014. Fotos antigues. Tarragonès. Picasaweb


La història de la Thiona. Antics hostals de camí ral 
08-04-2014 Erika Lanzas Jurado


Tots aquests establiments ens demostren que la vall de Ribes era molt concorreguda abans per anar a prendre les aigües. Podeu veure un sensacional article del company Carles Fígols referent a l’hostal de la Corba en aquest enllaç del seu blog d’Antics hostals de camí ral.
17-03-2014. El balneari Montagut i el baixador d’aigua de Ribes
Blog dels Indrets Oblidats. Josep Mauri Portolès


Placa referent a l'estada de Pablo Picasso al municipi de Gòsol, concretament a Cal Tampanada. A Antics hostals de camí ral ens expliquen la història d'aquesta fonda i de la seva relació amb l'artista. Aquí ho teniu!
http://hostals.blogspot.com/2012/09/hostal-cal-tampanada-gosol.html
24-02-2014. Can Cal. Facebook


Si voleu conèixer més a fons la història que envolta l’Hostal podeu visitar aquest interessant blog:
31-12-2013. Aiguafreda, hostal de la Polla
Restaruantdelstraginers.cat


Us trobeu a l'antic Hostal de la Polla que es troba situat a peu de l'antic camí ral que es dirigia a Vic. La seva antiga parròquia (l'actual Aiguafreda de Dalt) va ser fundada per l'abadessa Emma, filla del compte Guifré el Pelós.
Com que el poble se situa entre els Cingles del Bertí i el Parc Natural del Montseny, la zona té una gran importància turística i gastronòmica. Des de l'hostal, si mirem cap a l'oest, veurem unes bones vistes dels Cingles del Bertí.
Com que és un edifici que fa dècades que es troba abandonat, recomanem que ens fixem si pels voltants hi ha ortigues.
Si voleu conèixer més a fons la història que envolta l'Hostal podeu visitar aquest interessant blog: http://hostals.blogspot.com.es/2010/02/hostal-de-la-polla-aiguafreda.html
23-10-2013. Aiguafreda. Hostal de la Polla. Geocaching.com


Mica d’història (blog interessant). Antics hostals de camí ral: Hostal de la Serra de la Llena (Ulldemolins)  www.hostals.blogspot.com
22-11-2012. Bellaguarda


Tenim sortosament el blog ‘ Antics hostals de camí ral’ on s’explica fil per randa la seva història , en l’entrada : Hostal d'en Calderó - Hostal la Marinette (Mollet del Vallès).
18-09-2012. La Marinette de Mollet del Vallès
Antonio Mora Vergés. Relatsencatala.cat


(…) aquí us detallo els blocs que considero interessants (i que tenen els requisits que marquen les normes dels premis: hi ha altres blocs que m'interessen que no indiquen els seguidors o que superen el límit establert i que, per tant, he descartat). Tots els blocs tenen en comú que tracten temes de patrimoni i, per tant, recuperen la memòria, que moltes vegades ens volen fer perdre. Només si tenim memòria del que hem estat, podrem saber què serem! Aquests són els blocs que he triat: (…)
4. Antics hostals de camí ral (http://hostals.blogspot.com.es/)
Un bloc amb molta informació sobre un patrimoni que és ben oblidat: els edificis que féien d'hostals en altres èpoques en que el transport es feia amb animals. (…)
Joan M. Vives i Teixidó. Blog Patrimoni i Muntanyes
25-08-2012. Premi Liebster


Ahir amb un grup senderista van posar un enllaç d'aquest blog i l'he trobat molt interessant!!
Son articles d'antics hostals i està molt ben explicat!! hi han moltes fotos del ABANS i el ARA!!!!!!!!
Està molt ben documentat i hi han moltes fotos antigues!!
Us el recomano!!!!!!!!!!!!
He trobat un article que parla de "l'hostal de camposines (La Fatarella" és una passada !!
Aquí us passo l'enllaç:
12.04.2012. Navegant pels blogs!! "Antics Hostals"
Cosetess del dia a dia


Feina feta no fa destorb, i si està ben feta, com és el cas; menys encara. Gràcies, Carles. Sí, parlem del bloc de Carles Figols "Antics Hostals de camí ral" que et recomano, on hi trobarem una explicació molt acurada del que va ser l'antic Hostal de Pedres Negres, d'Alpens.
També hi trobarem la llegenda del Sastre d'Alpens, que anava a cosir a Sora. Llegenda que, junt amb la dels llums de Sora, t'explicava el maig de l'any passat, en parlar de la Roca de la Lluna.
18.03.2012. Alpens, l’antic hostal de Pedres Negres
Lluís Suriñach. Blog Gent d’Alpens. Dalpens.com


Avui em permeto recomanar-vos un bloc que trobo molt interessant: Antics hostals de camí ral.
En Carles manté obert un bloc que repassa la història d'antics hostals repartits per tot el territori català.
Aquests establiments eren vitals des de l'antiga Roma al costat de les principals vies de comunicació, ja fos per a hostatjar els viatgers, ja fos per a donar menjar a les bèsties de càrrega i transport. Estaven repartits per tot el país al costat de les principals vies de comunicació i fins a les més secundàries, ja fos en nuclis urbans o en masos ubicats al mig de la muntanya,  i no eren una part imprecindible per a poder mantenir els llargs viatges d'aleshores.
Els hostals de camí ral formen part important de la nostra història i un bloc que els recordi és una bona empresa per a que no es perdi la seva memòria.
Per a comprovar la importància dels hostals no cal veure més que la història d'en Serrallonga. És famós el seu assalt a l'hostal de l'Arrupit de Mallorquines el mes de març de l'any 1630 (en aquest bloc hi ha una entrada específica a aquest popular hostal selvatà). Però en el procés sumarial també trobem documentat el pas del bandoler i la seva quadrilla en molts altres hostals de camí ral de la nostra geografia, com l'hostal de la Belladona (al terme municipal de Sils) o l'hostal del Malcuynat (a Sant Hilari Sacalm).
03-01-2012. Antics hostals de camí ral: un bloc interessant
Ricard Dimé. Bloc Serrallonga 1640


En Carles Fígols em diu en un missatge personal que crec que els altres no podeu llegir:
He trobat noves informacions dels antics hostals de Perafita. L'hostal nou diu que era a la casa de les Eres i l'hostal vell era un casalot del S.XVI que estava en runes al costat del cami ramader. Podeu confirmar aquesta…
És un tema que jo no puc aclarir. Ja fa temps la Montserrat Badal ens va posar un escrit que parla de l'hosta vell com d'aquest casalot que diu en Carles. Ho podeu trobar encara a l'apartat d'anecdotari o blocspot. Demano al Carles si la informació que ha trobat coincideix amb la que cita la Montserrat. De totes maneres crec que s'hauria de veure què hi pot dir en Ramon Matavera, de la Serra, que ha treballat bastant sobre el tema dels camins. Crec que ell alguna cosa deu saber de tot això. Però crec que ell no fa servir el correu electrònic i en tot cas se l'hauria de trobar per telèfon. Cal buscar-lo pel seu nom i per Mas la Serra.
Pe
r la cita de la Montserrat potser es podria deduir que és al lloc aproximat on ara hi ha el Castell, la cita és de finals del XIX i potser encara no s'havia construit el Castell. Segurament que és una bestiesa però per lo que parla es veu la casa de les Eures, la Roca i moltes fondalades. La situació del castell s'hi correspon. I a més, el que ara encara anomenem l'hostal nou és a uns tres-cents metres del Castell... En fi, si desbarro ja em perdonareu però ignoro tot això.Ramon Gabarròs
31-12-2011. Fòrum de discussió. Sobre els hostals vell i nou de Perafita


Para nuestros amigos del grupo de Tamara, Mireia, Laura... Se parece muchísimo a una foto que ellos han colgado, pero con cien años más. La casita que aparece en primer plano es "Can Torrent", que por aquel entonces era un "hostal de camí ral".
Gràcies al Carles Figols, que ens va enviar aquesta foto. El seu bloc sobre els antics hostals de camí ral és genial!
29-03-2011. Cal Llibertat. Facebook


Els antics hostals es situaven sovint en cruïlles dels camins principals que amb el temps esdevenien l’origen de molts pobles i ciutats actuals. A l’entorn dels pobles, algunes cases feien funcions d’hostal durant un temps determinat per acollir els viatgers i passavolants que transitaven pels camins rals. 
Bon treball de recerca històrica entorn d’aquests allotjaments. Antics hostals de camí ral. www.hostals.blogspot.com
08-03-2011. Facebook Rosa Maria Colomer Oró


Us convido a visitar el blog dels antics hostals de camí ral. De moment no hi ha cap hostal de les Balears. 
13-09-2010. Camins Rurals de Menorca. Grup de Facebook


Una pàgina molt interessant 
09-08-2010Andorra Antiga. Facebook


12-08-2010. Hostal del Roser. Bagà
The Rosario, antiguo blog de Roser Amills


Ens voleu ajudar a buscar antics hostals de camí ral?
Antics hostals de camí ral / Facebook
28-06-2010. Comunitat Pat.club. Facebook


Un grup interessant del Facebook 
21-04-2010. Silvia Jané > La Catalunya que ja no és. Inventari del patrimonio català desaparegut


Antic hostal (Vilassar de Mar- Maresme)
Enllaç Antics hostals de camí ral
Pobles de Catalunya.cat


El año 1746 la masía de Can Prat se convierte en hostal y adquiere rápidamente un gran prestigio en toda la comarca. Muy remodelado, el edificio todavía alberga un restaurante.
Al 1746 la masia de Can Prat es converteix en un hostal de camí ral i adquireix molt aviat un gran prestigi a tota la comarca. En l’hostal era lloc de parada on es canviaven les cavalleries de les diligències.
Als anys 50 l’hostal devia estar en desús, ja que l’industrial Simeó Rabasa va aprofitar els baixos de l’edifici on hi havia el menjador, per fer-lo servir de taller de cotxes. Mentre esperava el permís (que mai va arribar) per construir una fàbrica de cotxes a la finca de Can Prat, a l’hostal s’hi van muntar com a prova, dos o tres cotxes d’un model que s’inspirava en la marca alemanya LLoyd.
(…) Per a més informació - Antics hostals de Camí Ral. Hostal Can Prat
Hostal can Prat (Mollet)
Socdemollet.cat. Descobreix


 (…) Carles Fígols explica el ejemplo de una que era cocinera y hostelera:“Cuenta la tradición que María Bruta, de Sant Andreu de Llavaneres, era una vieja sucia y repulsiva que robaba criaturas a docenas para guisarlas y hacerlas en salsa, y las servía a una multitud de encantados que iban a comer al Hostal de María Bruta , al fondo de la cueva del mismo nombre (…)
L’hostal de la Maria Bruta (Sant Andreu de Llavaneres)
El proceso a las brujas del Vallés (1617-1622). El blog de Fernando de Andujar


(3) Fígols, Carles. Antics Hostals de camí Ral.
Hostal la Casanova de Can Pere Torn. Referències. Wikipedia.org


Cal Bisbe (Montmajor). Enllaços externs. Wikipedia.org

1 comentari: