Pàgines

divendres, 18 de març del 2016

Hotel Tamariu (Tamariu, Palafrugell)


Antiga taverna de pescadors de la cala de Tamariu. A principis dels anys 30 del segle XX van començar a oferir allotjament, sent un dels més antics de la Costa Brava.

En aquell temps el petit nucli de Tamariu anava creixent amb cases de pescadors com cal Nissu, l'Escot, la Parola, can Maset, la Xerinola, can Martí Català o cal Tomàs Carrabiner entre altres.



PRIMERA GENERACIÓ

Josep Frigola i Leonor Teixidor fills del poble de Tamariu van obrir una petita taverna on els pescadors bevien vi, feien llarges converes i jugaven a les cartes. El matrimoni va tenir 3 fills, dues noies i un noi.

"Poc a poc la Leonor començà, a partir dels ingredients que tenia al seu abast, entre ells el peix que el seu marit pescador li portava, a fer alguna cassolada de peix i arrossos per a la gent que baixava de Palafrugell, molts d'ells treballadors del ram del suro, que en aquells moments eren els que més s’ho podien permetre."

1930. La taverna va agafar fama de bona cuina i aleshores el Josep i la Leonor junt amb la seva filla Càndida, van decidir construir 5 modestes habitacions que durant l'estiu s'omplien d'estiuejants barcelonins. 



En aquell temps l'establiment es coneixia com "cal Nissu", que era el sobrenom d'Anicet, el pare de Josep Frigola. 

1936. L'estiu d'aquell any la gent del poble va marxar per por a la guerra deixant el poble mig solitari. Després de la guerra el matrimoni va decidir fer algunes habitacions més. 



Anys 50. Antics clients de Barcelona es tornen a allotjar a l'hotel. Poc temps després comencen a arribar a Tamariu els primers turistes estrangers.


SEGONA GENERACIÓ

La Càndida Frigola Teixidor es va quedar al capdavant del negoci familiar i aviat la casa es va conèixer com "ca la Càndida". S'havia casat amb Lluís Trilla Bastons que havia treballat a l'empresa Armstrong de Palafrugell i que va deixar la feina per treballar en exclusiva a l'hotel. En aquella època el negoci es va professionalitzar. El matrimoni va tenir 2 fills:
  • Lluís Trilla Frigola
  • Josefa "Fina" Trilla Frigola

TERCERA GENERACIÓ

1960. Es fan reformes a l'hotel i es redueixen de 30 a 25 habitacions per incorporar-hi bany individual. Ja feia anys que la Fina Trilla Frigola s'havia casat amb Salvador Pellicer Saballs, que es va posar a treballar al menjador i a portar temes de personal. El seu germà Lluís Trilla Frigola exercia aleshores de director.


"Essent l'hotel més antic de Tamariu i un dels més antics de la nostra estimada Costa Brava, de ben segur que ha vist passar molts canvis dins la seva clientela i en tot moment ha intentat adaptar-se a les exigències dels temps, però sempre conservant el caràcter i l'essència de l'establiment".


QUARTA GENERACIÓ

1999. Aquell any entren a l'empresa els tres fills de Salvador Pellicer i Fina Trilla: l'Anna, la Susana i el Lluís.

2000. L'avi Lluís Trilla i Bastons es jubila aquell any. Es fan reformes i es passa de 25 a 17 habitacions per poder complir la normativa de la Generalitat.

2014. 7 de febrer. Aquell any va morir Salvador Pellicer Saballs, marit de la Fina Trilla Farigola. 

"En l'actualitat la quarta generació, l'Anna, la Susana i en Lluís, són la responsable de la bona marxa del negoci i de fer que el caliu inicial es mantingui i el client s'hi trobi com a casa".



Foto 2: Col.lecció familia Trilla/Tamariu i la seva gent
Història de l'hotel Tamariu
La història més viva de Tamariu
Hotel Tamariu. Diari de Girona. 2006


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada