Antic hostal situat aprop de l'església de Santa Càndia a l'actual municipi d'Orpí, on antigament hi havia el Mas de Santa Cana (nom que derivaria de Santa Càndia ja esmentat el 1400).
La primitiva església de Santa Càndia (documentada el 1368) es devia edificar sobre un camp de sitges, posiblement ibèriques, que ja es trobaven abandonades el s.XI o XII. El temple actual és gòtic del segle XIV, i s'hi venera una imatge de la santa. Té una portalada i una clau de volta molt interessants. Aprop hi ha el poble de Santa Càndia, que el 2005 tenia 7 habitants empedronats, i que es troba situat a la riba esquerra de la riera de Carme. Al davant s'alça, dalt d'un turó, l'antic poble d'Orpí amb el castell i l'església de Sant Miquel.
A principis de desembre de l'any 1894 els srs. Pagès, Galbany i Arthur Osona, membres del Centre Excursionista de Catalunya, vàren fer una "Excursió a Carme, Santa Càndia, Orpí y Miralles". Van parar-se a dinar a Santa Càndia, però no ens diuen on (segurament a cal Morei):
"De Carme arrenquen dos camins que van cap á Orpí y Miralles. Lo més alegre és lo que passa pel riu amunt y porta á Santa Candia, y d'allí puja á Orpí en cosa de set quarts d'hora, no podent esser més encisador, puix va sempre per la vall descrita amunt. L'altre camí va rebassant les vessants de les serres, gosant d'un alegre panorama, voltejant totes les ondulacions de les vessants á una regular altura. Vam seguir pel primer deis esmentats camins, y á dos quarts d'una arribaven á Santa Candia, ahont vam dinar. Poch de notable té Santa Candia pera l'excursionista arqueòlech : aixís és que lo Sr. Pagès sols pogué treure un clisé de l'esbelta creu de terme gótica que s'aixeca á l'entrada de la població.
A primera hora de la tarde nos vam dirigir á Orpí, situat á la banda oposada del riu de Carme, que domina completament, y á mitja hora de distancia. Orpí, capitalitat municipal del seu nom, qu'ab lo barri pròxim de Santa Candia, Les Feixes y altres caserius reuneix 410 habitants, se troba á 500 metres aproximadament d'altitut, se compòn de l'iglesia, rectoria y algunes pobres casetes formant un grupo, sobre lo qual descolla al S. un molt grandiós casal de pedra, á quatre vents, ab portal d'arch rodó de pedra picada, vejentse en la part que mira á llevant la típica torra de l'homenatge, molt ben conservada, pera donar fe de que'I grandiós casal fou lo poderós castell senyorial dels senyors d'Orpí. Are està habitat per cinch families, entre elles la de Can Claret (...)" (1)
L'any 1914 es van el.laborar els mapes que configuren la minuta del terme d'Orpí. Gràcies a la feina feta pels topògrafs de la Mancomunitat, coneixem els camins de la zona. Dos anys després, membres del CEC acompanyats del fotògraf Josep Salvany, fèren una nova excursió d'un dia a Santa Càndia. Salvany va fotografiar la clau gòtica i el timpà de l'església, una creu de terme i també va fotografiar el poble d'Orpí, amb el castell i l'església de Sant Miquel.
Fonts consultades :
(1) http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1895m1-3v5n16.pdf
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0047727&SFR=1
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4543
http://lolalucas.blogspot.com/2009/12/esglesia-de-santa-candia-orpi-anoia.html
Autor foto principal: Joan Miquel
Autor foto antiga : Josep Salvany -1916 (Vista del Poble d'Orpí)
Mapa : ICC.cat
.
Les meves visites al teu bloc sempre resulten molt i molt enriquidores.
ResponEliminaGràcies Lola pel teu comentari.
ResponEliminaTinc que vindre a veure aquets raconets i ja miraré quand sigui oportú el faré
ResponEliminatotichopas.blogspot.com