Pàgines

dimecres, 14 d’abril del 2010

Fonda de la Flora (Banyoles)


La fonda o Hotel de la Flora es trobava situada a la Plaça dels Turers de Banyoles i ja es coneguda desde l'any 1894. L'edifici encara es conserva actualment.

La plaça dels Turers sempre ha estat un lloc de pas pels viatgers que venien del camí de Girona (avui carretera), on aprofitaven per fer el canvi de cavalleries per anar cap a la Garrotxa o a Girona.

L'antiga església de Santa Maria dels Turers fou l'antiga parroquial de la vila de Banyoles, i ha acabat donant nom a la plaça. En el Portal de Sobreporta (o dels Turers), prop d'on hi ha l'edifici de l'antiga fonda, hi havia hagut una torre de defensa que formava part de la muralla que tancava la ciutat vella, junt amb altres torres avui desaparegudes.


El 11 de juliol de 1894 es publica a la Vanguardia que l'Hotel Flora canvia de propietari i és que, a finals del segle XX molts forasters venen atrets pel balneari de la Font de la Puda : "hasta el presente han sido escasos los bañistas en nuestro establecimiento balneario, pero desde que el calor deja sentirse con intensidad, son innumerables las familias que anuncian su próxima venida, contándose entre ellas, las de Molins, Perpiñá, Barba, Leal, Castells, señora viuda Pí, Mauresa, etc. etc., por lo que nos prometemos una temporada animadísima. El nuevo dueño del Hotel Flora ha introducido en dicho establecimiento muchas é importantes mejoras, tanto en lo referente á habitaciones como en la cocina, lo que indudablemente constituirá una agradable sorpresa para sus numerosos clientes. (1)


Sabem que el 9 de setembre de 1902 una comissió de personalitats de l'època van arribar a Banyoles per conèixer els famosos banys de Banyoles : "Apeados de los carruajes se hicieron las presentaciones de rúbrica en uno de los salones de la fonda de la Flora". (2)

El 1912 membres del centre excursionista de Catalunya fan estada a la Fonda de la Flora : "Arribats a Banyoles, visitàrem el soci delegat del Centre Excursionista y entès geòleg el farmacèutic D. Pere Alsius y Torrent; y després anarem a buscar estatge a la fonda de la Flora. L'endemà, de bon matí, sortírem a visitar la població" (3)


El 17 de desembre de 1924 es publica a la Vanguardia el premi otorgat a l'Hotel Flora : "El jurado calificador del V Congreso Regional de Hoteles, Fondas y Alojamientos organizado por la Sociedad de Atracción de Forasteros con la cooperación del Real Automóvil Club de Cataluña, ha emitido el siguiente veredicto: Tema primero.—Hoteles situados en poblaciones de interés turístico. Establecimientos premiados: «Hotel Trías», de Palamós, y «Hotel Flora», de Bañólas". (4)

A partir de 1925, Josep-Francesc Ràfols es converteix en l'arquitecte municipal de Banyoles, i dos cops al mes s'allotjava a l'Hotel Flora, on aprofitava les seves hores lliures per fer dibuixos dels llocs més emblemàtics de la ciutat. (5)

1925. Hotel Flora, de Felipe Terradas. Plaza del Torrers. Hotel con garage. (6)

El 17 d'abril de 1928 l'Hotel cel.lebrava els banquets més importants de la ciutat, segons podem llegir en una breu noticia al diari La Vanguardia: "Organizado por los funcionarios municipales, se ha celebrado hoy en el hotel Flora, de Bañólas, un banquete de carácter íntimo, en honor del alcalde de esta capital don Jaime Bartrina".


L'escriptor Xavier Xargay ens descriu molt bé com era l'ambient de l'hotel dels anys 40 i 50: "L’Hotel Flora era el toc d’elegància gens presumptuosa de la plaça dels Turers. [...] Taules i cadires, apretades, sota l’ombra displicent d’un toldo. Al costat, la parada d’uns taxis disposats en perfecte formació, com aristòcrates posant per un retrat. Davant de l’edifici i la carretera blanca, buida, oberta sembla voler descansar, diluir les seves vores rectíssimes i esdevenir plaça oberta, buida i blanca, que convida al descans i a la beguda tonificant, abans de continuar, cap a Olot".


"L’Hotel tenia nom de verger, de tranquil·litat, d’ordre. L’Hotel i la carretera i la plaça semblaven immutables, deturats, ferms. A un pas de la dècada dels seixanta, encara semblava possible veure sortir-ne un senyor amb canotier i bastó i bigoti engominat, i agafada de bracet, una senyora de porcellana amb ombrel·la, mans enguantades i escot discretament velat per una gassa finíssima. Mirant-se amb menyspreu i incomprensió els taxis i la benzinera rudimentària, pujarien en un carruatge que els conduiria fins al balneari de la Puda. Però només ho semblava, perquè, encara que els seixanta ja eren a la cantonada, Banyoles seguia essent un poble de pas cap a la Garrotxa, un poblet eminentment agrícola, de mercat del dimecres, amb el seu Cercle de Catòlics, la seva gent treballadora i missaire, els seus diumenges mudats, la seva carretera poc concorreguda, les seves caixes d’estalvis i botigues, amb el “seu sentit crematístic extremament positiu”, i amb els seus personatges poderosos o entranyables, entre els quals hi hauria, potser, una mena de notari que somniaria senyoretes de porcellana com les de cinquanta anys enrera o odalisques consistents com un bon sopar i un bon llit a l’Hotel Flora".


Durant uns anys el cuiner de l'Hotel Flora fou Josep Maria Terradas i Malagelada (1914-1992), que també fou un gran apasionat de la fotografia.


L'Hotel va tindre hostes il.lustres com Santiago Russinyol que feia tertulia amb el pintor Pigem fins a altes hores de la nit o el periodista i escriptor Josep Plà que va fer-hi estada l'any 1958: "A l'hora de sopar, arribaria a la Fonda de la Flora, que potser s'ha modernitzat massa, i em servirien una soupe à l'oignon i un boeuf à la mode -i una ampolla de Borgonya- prèviament encarregats. Em trauria cinquanta anys de sobre. Quan un és vell, l'obligació és treure's anys de sobre -encara que només sigui un instant. Després, al llit, llegiria un llibre enormement tediós i quan el rellotge toqués les quatre de la matinada faria un clucull i potser somniaria alguna odalisca com les que el poeta Baudelaire atribueix als somnis dels notaris del seu temps, tan respectables".

L'Hotel Flora va tancar portes a finals dels anys 80.


FONTS CONSULTADES :

(1) La Vanguardia - http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1887/06/13/pagina-3/33423424/pdf.html
(2) La Vanguardia
(3) Butlletí del CEC núm.208, any 1912
http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1912m5v22n208.pdf
(4) La Vanguardia - http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1921/10/18/pagina-3/33393838/pdf.html
(5) Barenys, Natalia-Portell, Susanna - Epistolari Sebastià Gasch-Josep-Francesc Ràfols, p. 48
http://books.google.es/books?id=IdRisNnTzJcC&pg=PA48&lpg=PA48&dq=%22hotel+flora%22+banyoles&source=bl&ots=b18LXLctd3&sig=YfCgs1EHsmgDsINV7HOU-3Glbrk&hl=es&ei=N0rDS4TxF5SKnQOkxvT8Bg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CAoQ6AEwATgK#v=onepage&q=%22hotel%20flora%22%20banyoles&f=false
(6) Guia del Automovilista. Cataluña. Anuario para 1925. I.G.Seix Barral&Herms SA. Pàg. 232

Xargay Oliva, Xavier
Atles literari de les terres de Girona. Segles XIX i XX
http://www.ddgi.cat/atles/pdf/2.pdf
Xavier Xargay. Cartipàs de Festa Major-Sant Martirià- Banyoles 1994.
Ajuntament de Banyoles, 1994, p. 41
http://www.banyoles.cat/uploads/20070502/ruta_literaria_textos.pdf
Pla Casadevall, Josep- Locus Amoenus
El fotògraf de l'Hotel Flora
http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/132093-el-fotograf-de-lhotel-flora-de-banyoles.html
http://www.banyolescultura.net/Firacat3.htm
Foto (personal de l'hotel) : Josep Maria Terradas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada