Pàgines

dissabte, 19 de desembre del 2009

Hostal de la Serra de la Llena (Ulldemolins)


L'Hostal de la Serra de Llena, o Venta de la Llena (794 mts) , fou un antic hostal de camí ral del municipi d'Ulldemolins (Priorat), i avui es troba totalment en ruïnes. Situat prop del trencall de Juncosa, al coll de la creueta, just a tocar l'actual carretera de Reus a Fraga (C-242).

Buscant per internet he trobat aquesta història que fa referència a l'hostal de la serra de la Llena :

Els traginers eren unes persones valentes i molt treballadores que amb les seves mules portaven el blat, el vi, l’oli i tot allò que fes falta d’aquí cap allà.
El traginer d’Alcanó aquell dia va agafar les mules de bon matí i va emprendre el camí cap a Cornudella i Albarca. D’aquí s’enduria blat i ordi, mentre que de retorn portaria vi, ja que aquesta no era terra de vi i calia portar-ne.
Quan va arribar a l’hostal de la serra de la Llena (on hi paraven tots els traginers), van notar que alguna cosa havia succeït.
De feia molt temps els emboscats vivien en aquelles contrades. A diferencia dels bandolers, els emboscats vivien de la caça i si feien algun robatori era a la gent rica i poderosa, per tal d’ajudar els necessitats. Això va fer que la gent humil els tingués molta simpatia, però els rics i poderosos no els podien veure.
Aquests darrers com que no sabien on eren amagats van fer presoner un jove traginer i la seva promesa per tal que els portessin fins a l’amagatall dels emboscats i, així, agafar-los de sorpresa.
El bon traginer i la seva estimada no els volien descobrir pas, però si no ho feien, sabien que els soldats dels poderosos els matarien. Comprengueren que la salvació dels emboscats depenia d’ells. Amb una mirada s’entengueren els dos joves.
Tot d’una, en passar pel Salt de la Reina Mora, els dos joves s’abraçaren
fortament i es tiraren al buit, però mentre queien cridaren:
- Compte, Emboscats !!
El ressò de les veus arribà a les orelles dels emboscats que sorprengueren els homes d’armes castellans i no en deixaren ni un.
El sacrifici del jove traginer i la seva estimada els havia salvat.
El traginer d’Alcanó va portar la notícia al seu poble en últim homenatge al seu jove company.


Fonts consultades :

Per la Vall del Riu Montsant - Rutes del Palau Robert
http://joanmupi.blogspot.com/2009/01/la-venta-de-serra-la-llena-sant.html
http://www.cercat.com/lincaweb/htm/galicia.htm
El Traginer i els Emboscats
http://www.xtec.cat/centres/c5000183/llegenda/llegenda.html

Mapa: Icc.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada