Pàgines

dimarts, 5 de gener del 2010

Hostal del Cantó (Montferrer i Castellbó)


Antic hostal que estava situat entre el Coll de Sant Magí i el Port del Cantó a la comarca de l'Alt Urgell.

Sabem que el 18 d'agost de 1906, el lingüista i folklorista Mossèn Antoni M. Alcover féu un viatge desde la Seu d'Urgell en direcció cap a Sort seguint el camí de bast, i poc abans d'arribar al Coll de Sant Magí diu :

... El pinar s’acaba, la pluja s’espassa, però el vent crex, y pochs embarassos que troba per aquests cims, pelats com el call de la má; passam el coll de Sant Magí, a 1.650 metres d’altura, com qui no diu res; dexam de banda l’hostal del Cantó, y, pujant, sempre cap a ponent, mes feym nostre el coll o port del Cantó, a 1.715 metres d’altura..." (1)

Posiblement l'hostal es trobés en l'actual casa de la Boadella, ja que és l'única edificació entre el Coll de Sant Magí i el Port del Cantó.

Aprop de l'antic hostal, en el Coll de Sant Magí, s'hi han trobat les restes del despoblat i de l'església de Sant Magí. La portalada la van desmuntar i avui la podem veure en una casa particular de Guils del Cantó.

El camí d'Urgellum a Sort ja és mencionat pels volts de l'any 1000, i de les fonts documentals es desprén que prop del Port del Cantó hi havia una mansio o posta romana (2), un lloc de parada pel descans dels viatgers que atravessaven el port, situat probablement prop del Coll de Sant Magí.

En el coll i a peu del camí ral s'hi alça també el Menhir de Sant Magí de Pallerols del Cantó (UTM: x=357920, y=4691473, z=1670) que havia portat una creu de ferro a sobre, i és conegut desde l'any 1883. Durant anys estava caigut i fou redreçat l'any 2002.


En una foto antiga de 1914 encara es pot veure el menhir dret i les runes de l'església de Sant Magí al darrera.
Més al nord s'han localitzat restes d'antics cortals, fet que indica que el camí també era ramader.


En el port del cantó hi havia un altre menhir conegut com l'home encantat o la Pedra del Cantó que fou destruït a mitjans del s.XX al fer la nova carretera. La foto és del llibre "El Pirineo Español" de Violant Simorra (1949). Alcover el descriu l'any 1906 :

"El Cantó es una quintera, una gran pedrassa dreta en el punt culminant del coll, per indicar d’ivern el camí a n-els vianants, com tot allò es tapat de neu. Es molt perillós el passarne amb la neu, perque hi sol bufar un vent ferest; y, si un no está alerta y no té bons braons, queda soterrat de neu, com li succeí aquests anys passats a un traginer, segons mos diu el guia... (1)


FONTS CONSULTADES :

(1) http://personales.ya.com/muntanya/textos/alcover1.htm
(2) http://pepfarras.googlepages.com/INTRODUCCI.pdf
http://files.santmagi.webnode.com/200000089-d03efd31bf/sm2009quadern_1.pdf
http://jordicasamajor.nirudia.com/9790
http://cat.bloctum.com/arcis/2007/11/09/aixecament-del-menhir-de-sant-magi/
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0423605
http://www.radioseu.cat/not%C3%ADcies/Societat/L'artista+Nico+de+Winter+recrea+un+antic+menhir+al+port+del+Cant%C3%B3
Mapa : Icc.cat

.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per fer aquest blog, Carles! És una meravella i més d'una vegada hi he anat a parar a partir de fer una cerca a Google. Hi ha una feina impressionant al darrere i un gran rigor científic. Felicitats i endavant!

    ResponElimina