Hostal de la Casanova de can Pere Torn (Tagamanent)


Antic hostal del camí ral de Vic a Granollers, que es trobava situat al veïnat de les casetes del Congost (Tagamanent), i que va ser enderrocat l'any 2008.

"Era l´antic hostal vora la carretera de Ribes a Santa Eugènia del Congost. A la foto de 1919 hi surt en Jacint Vila i Roger assegut a l´esquerra, els seus fills Josep, Pilar, Angeleta, Pepa, Casilda i l´Oncle Jaume. La Família Vila-Torn va ser-hi 120 anys en aquest Mas, fins el dia que l´enderrocà la Generalitat de Catalunya "per seguretat en la circulació a la C17, ara s´hi podrà córrer més, és el progrés sostenible".(1)En una foto dels anys 60, de l´antic veïnatge de Les Casetes del Congost, s´aprecien un reguitzell de masies. El Mas Santaeugènia a la part esquerra inferior, L´antiga escola de Santa Eugènia del Congost en el Camí Ral de Granollers a Vic, La Casa Nova de can Pere Torn al centre amb l´obrador de pedra natural, Les ruïnes de l´era del Rieral, Can Morera, Can Jalenques, Les Ruïnes d´El Serrat dels Frares, Can Pere Torn del Serrat, Les ruïnes de Can Pere Jan, Les ruïnes de Can Geroni, Can Pere Moliner, Les ruïnes de Can Pou, Cal Músic, Can Xesc, El Seguer i encimbellant-ho tot, el Turó del Tagamanent amb la seva església de Santa Maria al capdamunt.".(1)
En els mapes de l'ICC encara hi figura la casa i el topònim de "La Casanova". Sobre el terreny veurem que les màquines no hi han deixat res de l'antic hostal.


Fonts consultades :

(1) http://josep-angel.blogspot.com/2008/07/histria-i-tradicions.html

http://josep-angel.blogspot.com/2008/07/masies-desaparegudes.html

Foto 1 - De l'any 1919 del Fons Fotogràfic Josep Vila i Sans i del Fons Família Vila-Torn
Foto 2 - Feta pel sr.Mulà des de la soleia de Santa Eugènia del Congost els anys 60
Resta de fotos - Josep Àngel

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/04/santa-eugenia-del-congost.html

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0059013

Mapa: ICC.cat

.

2 comentaris:

 1. Bon dia Carles,
  Us agraeixo de tot cor la vostra atenció cap a la memòria de la Casa Nova de can Pere Torn, és tot un detall. En mancaria la foto en blanc i negre que hi surt al bloc meu, on s´aprecia la Casa Nova des de l´altra banda de la C-17.
  Reiterant-vos el meu agraïment us saluda, ben atentament,
  Josep Àngel Vila

  ResponElimina
 2. Ja està penjada la foto en blanc i negre. Salut

  ResponElimina