Pàgines

diumenge, 18 de gener del 2015

Hostal del Pardal (Mataró)

Les Escoles Pies i la Plaça Santa Anna

L'antic hostal o fonda del Pardal ja existia a principis del segle XVIII i es trobava al peu del camí ral de Mataró, cantonada carrer de Sant Antoni. Rafel d'Amat Cortada i de Sentjust, baró de Maldà, explica a finals del segle XVIII que "al devant (de la iglesia) quedan, en lo Camí ral, los dos hostals de Montserrat y del Pardal (...)  costat un de l'altre, ahont se hi dóna bé a menjar y bon acolliment  (...)

El 26 de desembre de 1737 es va inaugurar la residència dels escolapis que s'havien establert en l'edifici de l'hostal del Pardal. La comunitat religiosa va quedar-se a l'hostal uns 16 anys. Amb el temps els Escolapis compraren un solar a la cantonada de la plaça de Santa Anna i el camí ral, on van anar construïnt un edifici per establir-hi la nova residència i col.legi. S'hi van traslladar el 24 de juny de 1754 i és en aquesta data quan abandonen definitivament l'hostal de Pardal.

El 1755 tenim notícies de  l'hostal de Santa Anna, però no sabem si aquest establiment pot tenir relació amb l'antic hostal del Pardal.


Situació aproximada de l'antic hostal

FONTS CONSULTADES :

Excursions d'en Rafel d'Amat Cortada i Senjust per Catalunya i Rosselló en l'últim quart del segle XVIIIè- Centre Excursionista de Cataluya - 1919
Escola Pia de Catalunya. Cronologia. Mataró
http://info.escolapia.cat/cronologia/mataro
L'escola Pia de Santa Anna de Mataró
http://laplega.blogspot.com.es/2011/01/lescola-pia-de-santa-anna-de-mataro.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada