divendres, 17 d’abril de 2015

Hostal del Torrent (La Nou de Berguedà)


Antic hostal situat aprop del torrent de la Nou, al peu del camí ral que venia de Cercs i de Berga. També a l'hostal s'enllaçava amb el camí que anava a Castell de l'Areny, i després es bifurcava per anar a Vilada i la Baells.


L'any 1883 mossèn Anton Comellas Marginet (1825-1888) va arrendar la masia del Torrent de la Nou de Berguedà per poder allotjar-hi els devots que venien a veure la verge de Lourdes :

Els primers temps del santuari, no havent-hi edifici per a atendre els visitants, mossèn Anton lloga per una porció d’anys, a en Josep Picas, la veïna masia del Torrent, a l’altra part del rierol, on poden menjar i àdhuc pernoctar els devots als quals no és fàcil de fer la visita en un dia. Té lloc l’arrendament l’any 1883, i l’any següent són comprats al mateix Picas, en dues partides, diferents mobles, com llits, taules, cadires, vaixella, etc, que els devots utilitzen gratuïtament o en benefici del santuari.”(1)

Les obres del santuari de Lourdes de la Nou van començar el 2 de maig de 1880 i van finalitzar l'any 1885. L'excursionista Artur Osona, l'any 1899 comenta : “... Torrent, que es l’Hostal de la Nou ó de Lourdes, situat á uns 2 minuts de la gran iglesia de Lourdes, que’s troba en la vorera oposada del torrent.”  (2)


Can Torrent, casa que fa d’hostal, hon esmorsárem. Trobárem una gent molt amable y honrada, que’ns manifestaren que no coneixian de provisions y de llits. Termenat lo refrigeri, atravessárem lo torrent que está próxim á la casa hostal, y tot seguit arribavam á l’iglesia de la Mare de Déu de Lourdes, que’l torrent separa de l’hostal. (3)


 

L'any 1893 va obrir l'hostatgeria del santuari de Lourdes de la Nou, i és que l'hostal de cal Torrent ja no donava a l'abast per poder donar servei a l'allau de visitants i devots de la verge que arribaven a la Nou.


César August Torras també descriu l'hostal l'any 1905 : “Al peu del santuari (de la Nou) hi ha dues cases, una d’elles un hostal (4). 
FONTS CONSULTADES

(1) Solà Fortià  - El Santuari de Lourdes de la Nou. Publicacions del santurari. 1936, p. 74
(2) Artur Osona - Guia itinirària del Llussanés, Pyrineus ... p. 311
(3) Artur Osona - Guia itinerària del Llussanés, Pyrineus ... p.369
(4) César August Torras- El Berguedà. Vol. 5. Col. Pirineu Català, p.106
Ramon Solé. https://fontsaigua.wordpress.com/2015/01/04/avui-destaquem-la-font-de-el-santuari-maria-de-lourdes-de-la-nou/
Fotos : L. Roisin / Thomas
Revista. Santuaris de Maria. El de Lourdes de la Nou. 1893

Cap comentari:

Publica un comentari