Pàgines

dijous, 8 d’octubre del 2015

Hostal de l'Abella (Sant Martí de Centelles)


El 1128 ja consta el mas Abella (Apilia) i uns molins hidràulics al riu Congost. De 1242 fins el 1376 el mas de l'Abella i els molins formaven part de la parròquia de Sant Pere de Valldaneu i eren propietat del monestir de Santa Maria de l'Estany

Al segle XIV es devia edificar l'hostal en una bifurcació de camins : per una banda el camí del Congost, que també era el camí ral que anava de Barcelona a Vic i per l'altra el camí de Valldaneu. 

El 1433 la familia dels Abella es van traslladar a viure a Granollers i van vendre el seu mas, l'hostal prop del camí ral i els dos molins a Bartomeu Vila. Els Vila van donar un nou impuls a la petita població que anava creixent a l'entorn de l'hostal i s'hi anaren establint petits negocis de comerciants, una carnisseria i unes ferreries.  

Al 1516 trobem l'hostal i molins drapers i fariners junt amb habitatges per a gent d'ofici. El 1541 ja estava contruïda la capella de Sant Jaume patró dels pelegrins. El poblament anava creixent a l'entorn de l'hostal i la plaçaEl 1681 i 1682 es van construïr les cases de can Craus, can Xacó, can Porret i can Fogàs.

El 1686 el poblament de l'Abella ja tenia 14 cases edificades. El cami del Congost després fou carrer, el carrer Nou que partia de la plaça seguint la linea del camí ral s'hi van edificar les cases de ca la Virgilia, can Clossaní, can Roses, can Virot, can Tià i can Peranso. El 1692 es remplaça l'antiga capella de Sant Jaume per l'actual.

Al segle XVIII s'urbanitza el carrer de Sant Jaume al Serrat d'Ocata.
El 1712 es construeix la casa de can Batiste. El 1740 es va construïr el pont de l'abella amb 3 arcs que va millorar la comunicació amb Aiguafreda. El 1787 es construeix la casa de can Teixidor.  

A finals del segle XVIII el viatger Francisco de Zamora va passar per l'Abella i va deixar escrit que "es un pueblo infeliz ... la posada es miserable". Més tard es construiren les cases de can Marçal i can Capità. 

El 1860 ja hi havia 27 cases edificades al veïnat de l'Abella. L'any 1932 el fotògraf i excursionista Antoni Gallardo i Garriga va passar per davant l'hostal i va fer una foto de la façana per l'estudi de la masia catalana. Avui l'hostal ja no existeix.






FONTS CONSULTADES :

Enciclopedia Catalana  
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0060272#14d5f65aca1c1cf98204fb3b80c269f42
Anna Maria Gómez Bach. Inventari Patrimoni Cultural de Sant Martí de Centelles. Memòria Tècnia. Diputació de Barcelona. Abril 2002
http://patrimonicultural.diba.cat/uploads/08224/memoria.pdf
Francesc Costa Oller. El pont de l'Abella. Ponts històrics de Catalunya
http://pontshistoricsdecatalunya.blogspot.com.es/2015/08/el-pont-de-labella.html
El veïnat de l'Abella. Història. Ajuntament de Sant Martí de Centelles.
http://www.smarticentelles.org/paginaSup.php?idFam=133

FOTO
Antoni Gallardo Garriga.  Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya (C.E.C.)
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/3420/rec/63




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada