L'italià Giovanni Antoni Ardizzi va arribar a Barcelona junt amb un grup de restauradors suïssos i italians. Establert a la ciutat es va casar amb una noia catalana. En aquell temps els italians eren anomenats becos.
El 1815 va obrir una petita fonda en un racó del carrer Boters al núm. 5 que fou coneguda com la fonda del Beco del Racó.
L'any 1817 trobem aquesta noticia publicada al diari de Barcelona : "En la Fonda de l'Antonet, calle dels Boters, núm. 5, darán .... un buen cocinero que sabe muchas lenguas y desea acomode".
Pels volts de 1830 la fonda servia un plats de pasta enrotllada i farcida amb carn o altres ingredients i tocs de canyella. Era la primera vegada que es menjaven canelons a Catalunya i l'italià Ardizzi en fou el promotor. Aviat la burguesia catalana es va fer seu el plat i per Sant Esteve els canelons van desbancar l'antiga tradició de menjar arròs.
La fonda de l'Antonet també servia altres plats com el guisat de llebre, l'estofat de patates, el fricandó, i l'escudella catalana amb sopa de mandonguilles (conegut com el plat de les ensopegades).
FONTS CONSULTADES :
Néstor Lujan- Vint segles de cuina a Barcelona... 1993
Cuina del 19. Les fondes dels sisos i els plats que servien
https://cuinadel19.wordpress.com/2013/11/21/les-fondes-dels-sisos-i-els-plats-que-servien/
P. Vila- Llibre de Guisados ... 2004
www.raco.cat/index.php/EBE/article/download/272738/360955
Diario de Barcelona 1817
http://www.todocoleccion.net/coleccionismo-revistas-periodicos/diario-barcelona-ano-1817-ciutat-vella-calle-conde-asalto-fonda-antonet-boters~x44304981
ELS CANELONS
Cuina.cat. Canelons bicentanaris
http://www.cuina.cat/ca/notices/2014/11/canelons-bicentenaris-3491.php
BCN Gastronomia. Los canelones cumplen 200 años
https://bcngastronomia.wordpress.com/2014/12/18/los-canelones-cumplen-200-anos/
Els canelons, el plat que va desbancar l'arròs per Sant Esteve
http://www.andreuenc.cat/cultura/2014/12/26/canelons-el-plat-que-va-desbancar-larros-per-sant-esteve
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada