Pàgines

divendres, 25 de març del 2016

Fonda Rius (Barcelona)


L'antiga Fonda Rius es trobava a l'avinguda Marquès d'Argentera núm. 7-9 de Barcelona (avui Passeig de l'Aduana), davant mateix de l'estació de França.

1854. Sobre els terrenys que ocupaven uns antics safarejos públics es va construir l'estació de França, que era l'orígen de la linia ferroviària Barcelona-Granollers, sent el promotor l'enginyer de camins Eduard Maristany.

Al costat de l'estació de trens es va instal.lar la primera central telegràfica de Barcelona. Hi havia també la casa Neville que comercialitzava rails de ferro i canvis de via, la companyia de Genaro Mann de material de ferrocarrils i vaixells, l'empresa de làmpares de gas d'Eugeni Chosseler, o la fàbrica de bombes i cilindres de Francisco Riviere.


FONDA RIUS
Avda. Marques de Argentera, 7 y 9
Frente Estacion de Francia
BARCELONA - 3

El 1929 la Fonda Rius va ser completament reformada per l'arquitecte Francisco Portillo Quintana, que va dissenyar una nova façana amb pedra vermella. Aquell mateix any es va inaugurar l'estació de França.

1936-1939. L'Hotel Rius va ser col.lectivitzat durant la Guerra Civil.

Anys 60. L'hotel va acollir moltes families andaluses que arribaven a Catalunya per primera vegada per buscar feina i poder millorar la seva condició de vida.

El 1991 es va restaurar l'edifici i es va convertir en una finca de veins. Sota la casa hi ha els bars Adriático i Nakupenda.


FONTS CONSULTADES

Xavier Theros. Salidas y llegadas. Diari El Pais. 07/08/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada