dimarts, 26 de gener del 2010
Hostal del Roser - Hostal Amills (Bagà)
Antic hostal que es trobava situat al raval del poble de Bagà. El nom li venia per la seva proximitat a l'antiga església o capella del Roser (núm. 71 del carrer Raval), que fou cremada durant la guerra civil. Era coneguda com a fonda, hostal o hotel del Roser i a finals del segle XIX coincidint amb el canvi de direcció, se l'anomenà hostal o hotel del senyor Amills.
El 1233 els senyors de Pinós van fundar la nova vil.la de Bagà i al segle XIV la van fortificar i vàren construïr muralles. Fou a partir de l'any 1322 quan es van començar a edificar cases fora de les muralles, a banda i banda del camí de Berga (o camí vell de Bagà), en la zona coneguda com el raval o l'arraval.
L'origen de l'hostal és incert. Nomès tenim notícies d'una taverna al raval fora murales durant l'edat mitjana, i n'hi havia un altre dins la vil.la. No sabem si aquesta taverna va donar origen a un hostal. No hi ha documentació que ho acrediti.
L'any 1899 l'excursionista Arthur Osona publica una guia de viages on fa elogis de l'hostal :
“A Bagà hi ha un hostal molt recomenable: es sens dupte un dels mellors de l’alta muntanya, l’hostal del Roser, del Sr. Amills, qui durant molts anys tingué á son carrech, arrendat, l’acreditat Hotel de Montagut á Ribas;...” (1)
(...) "Hostal del senyor Amills, l’antich del Roser, moltíssim confortable, lo mellor de tota la regió, ...” (2)
És molt posible que Arthur Osona es confongués de paraula quan en un altre lloc diu : Fonda del Remey (crec que volia dir Fonda del Roser) :
“Fonda del Remey, del sr. Amills, casa de primera, bona taula y moltíssim confortable ..." (3)
Del 22 al 23 de juliol de 1903, socis del CEC van anar a fer una excursió per l'Alt Berguedà :
"Com ja estava convingut, ens hostatjàrem a l'Hotel Amills. No trigaren gaire a arribar en Torras y en Serra, y al cap de mitja hora arribà la secció d'excursionistes de cavalleria. El potejar y les relliscades dels matxos per aquell desigual empedrat y la gatzara dels genets va acabar la tranquilitat y la foscor del poble. Tots els vehins del carrer obrien balcons y finestres y treyen el cap pera enterar-se d'aquell terrabastall.
A l'Hotel Amills sopàrem i dormírem còmodament. Segons publicaren temps enrera'ls diaris, aquell bon home, l'Amills (que abans havia sigut cuiner de l'Hotel Montagut de la vall de Ribes) va caure al pou y va ofegar-se (a. C. s.). A l'endemà, ab la claror de 1'auba, començàrem a visitar el poble".
FONTS CONSULTADES :
(1) Osona, Arthur- Guia itineria del Llussanes ..., p.67
(2) Osona, Arthur- Guia itineria del Llussanes ..., p. 307
(3) Osona, Arthur- Guia itineria del Llussanes ..., p.180
(4) Torras, C. A. - El Berguedà- Pirineu Català, 1905, p.91
Butlletí del CEC, setembre de 1904, núm. 116, p. 264
http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1904m9v14n116.pdf
Inventari del Patrimoni Cultural de Bagà
http://www.diba.es/opc/xep/fitxers/memories/baga.pdf
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0006673
Fotos: Todocoleccion.net
.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Felicitats per la pàgina, la veritat és que has realitzat un treball sorprenent.
ResponEliminaAlgun dia faré alguna actualització sobre el camí ral en el seu pas per Sants, el meu barri, on el cami ral corresponia a la Carretera de Sants (aproximadament)