Pàgines

dissabte, 26 de desembre del 2009

Hostal de Tolosa - Hostal de les Fàbregues (Castellar del Vallès)


Les fàbregues (citades el 1215), eren les antigues fargues i molins que es van instal.lar a tocar el riu Ripoll (a l'actual Castellar del Vallès). Poc a poc es va anar creant un nucli de població que també es coneixia com a sagrera de les fàbregues o les fàbregues de Castellar. En aquest lloc sabem que hi havia un hostal l'any 1636 (1), en un moment històric molt conflictiu, amb repetits atacs potser de bandolers de la zona :

El 12 de juny de 1632, Jaume Pèlecs, pagès de Castellar, disparà dues escopetades contra Bartomeu Carner davant les carnisseries de les Fàbregues de Castellar. En Carner resultà il·lès. (...) El 19 d'agost de 1638, Bartomeu Carner, pagès de Castellar, és assasinat d'un tret per Joan Homal. Poc abans havien estat sopant plegats, amb més gent, a l'Hostal de les Fàbregues de Castellar del Vallès. (2)


En un document del 8 de maig de 1708 figura com a Hostal de Tolosa, però el nom està ratllat i a sobre van escriure Hostal de les Fàbregues, mencionat també el 1716 (3). Sembla que és a partir de la construcció de la nova església, l'any 1773, que la població passa a dir-se "Castellar", recuperant el nom de l'antiga parròquia de Sant Esteve de Castellar (Castellar Vell) i és en aquest moment quan es perden definitivament el noms antics de Tolosa i Fàbregues.


Actualment, però, el topònim Farga (provinent de fàbregues) encara perviu en els mapes, en el lloc on antigament havia existit un molí de la Farga, amb forns i un martinet per a batre el coure, però que van desaparèixer quan es va ampliar el molí de Can Barba (avui la fàbrica de teixits Tolrà) (4)


FONTS CONSULTADES :


(1)http://www.castellarvalles.org/Descriptius/descriptiu_detall/_meQQT94diZRSqEtd7VkVvLlfCGgyE1uWwsk_DmDAKIS3Yi2uvUIoaQ
(2) Ferrando i Roig, Antoni - Les sendes del bandolers: Sant Llorenç del Munt - Serra de l'Obac, p.126
(3) http://www.castellarvalles.cat/files/175-2795-arxiu/RECULL_HISTRIC.pdf
(4) http://www.grec.net/cgibin/ggcc01cl.pgm?USUARI=&SESSIO=&PGMORI=&NDCHEC=0605358
http://rluque22.googlepages.com/LaindustrialitzaciaCastellardelValls.ppt
Mapa : Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada