Pàgines

dijous, 17 de desembre del 2009

Hostal d'en Calderó - Hostal la Marinette (Mollet del Vallès)


Casal situat al centre de Mollet del Vallès que fou conegut per Mas Ombert (o Humbert), després Hostal d'en Calderó i finalment fou l'Hostal de la Marinette. Era parada i fonda de viatgers i diligències del camí ral de Barcelona a Vic. La casa es trobava darrera de l'església antiga (cremada i enderrocada el 1936), i avui es troba just al davant de l'església nova.

El 1520 el Mas Ombert i les seves terres eren possessió d'en Bernat Mascaró, com usufructuari i la seva muller Clara Ombert, hereva de Jaume Ombert. L'actual casa fou construida per Jaume Ombert, ja que al llindar de les tres finestres del frontispici hi ha gravada : EN L'ANY 1567 JAUME OMBERT ME FECIT.

La carretera reial passava entre el Mas Umbert i el pou del mateix, i un dia un carro va donar tan forta batzegada que va estar punt de enrunar part de la façana. L'any 1831 Jeroni de Calderó va demanar a les autoritats la desviació de la carretera i que passés per l'altra banda del pou.

El 1863 l'Hostal del Calderó era un edifici de planta baixa i un pis de tres cossos, la cotxera al costat dret i un pati a l'esquerra, sent l'hostal propietat del sr. Joshep de Calderó i Casals.

A final de segle XIX, en obrir-se la via fèrrea de Montcada a Sant Joan de les Abadesses, l'hostal va anar perdent la seva funció i a principis del s.XX tornà a ser una casa de pagès.

1920. Miquel Bosch de Calderó va encarregar la rehabilitació de l'edifici a l'arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró 1882-Barcelona 1936). El nom de Marinette fou la dedicatòria del propietari a la seva muller Sra. Maria Damm, per haver-lo encoratjat a fer les obres de conservació i embelliment de l'hostal.

El desembre d'aquell mateix any, l'hostal fou guardonat per la SAF (Sociedad de Atracción de Forasteros) amb un diploma i un premi en metàl.lic de 1.000 pessetes.


Es reconstruí sota la direcció del mateix arquitecte, La Marinette de San Fost de Campcentelles, enfront de la Carretera de Sant Adrià a La Roca, col.locant a l'arc de façana l'escut dels Calderó, avui molt ben conservat.


"L'any 1927, Miquel Bosch de Calderó, propietari de l'hostal i també propietari rústic, va cedir un terreny per obrir el carrer que portaria després el seu nom i que va permetre urbanitzar el barri de l'Estació de França. Era la continuació del carrer de l'Estany, nom que ja consta des de 1910, però el seu nom va durar molt poc". 

L'Ajuntament la va batejar com a avinguda de la Llibertat el 21 d'abril de 1931, una setmana després d'haver-se proclamat la Segona República. Es veu que el canvi no va acabar d'agradar i es va tornar a canviar el 15 d'abril de 1937 pel nom de Pep Ventura, un militar del segle XIX considerat el pare de la sardana moderna.
Però un nom tan lligat a Catalunya no podia durar gaire. Dos anys després, un cop acabada la Guerra Civil, l'avinguda va recobrar el 1939 el nom en castellà: avenida de Calderón, com si es tractés del dramaturg del Segle d'Or. La democràcia va retornar la denominació en català d'avinguda de Calderó, en record de la família que tingué cura de l'hostal més conegut de Mollet".


L'Hostal La Marinette fou regentat pel sr. Salvador Canals i Fontanillas, des de 1920 a 1929 i pel Sr. Salvador Llavina de 1929 a 1960.

1930. Fonda la Marinette. Pl. Mercadal, 5, desde 10 ptas, 20/30.

L'any 1965, Josefina Bosch, filla de Miquel Bosch de Calderó, traspassà en venda la resta de la finca a Regina Agudo Alvarez.

1972. La finca fou venuda novament a Margarida Rabasa i Negre. Els darrers anys, els propietaris Canals i Llavina, s’encarregaren del restaurant i bar i fou centre de trobades de celebracions i entitats.

1984. L’Ajuntament va comprar l'edifici i el va restaurar.

1987. L'antic hosal es converteix en un nou centre cultural.



FONTS CONSULTADES :


Blanch i Esteve, Josep Maria - L'Hostal de la Marinette
Morera, Agustí - Història de l'Hostal de la Mariette i origen de la seva propietària, Marinette Damm Calàs.
Albert Blasco i Peris - Barcelona Atracción (1910-1936). Una revista de la Sociedad de Atracción de Forasteros, tomo I.
Guia del automovilista 1930. Ed Seix&Barral
http://www.tdr.cesca.es/TESIS_UPF/AVAILABLE/TDX-0809107-173028//tabp.pdf
http://www.molletvalles.net/index.php?id=20
http://www.molletvalles.net/index.php?id=1223
http://sentitsamolletabansiara.blogspot.com/2009/03/caldero-avinguda.html
http://relatsencatala.cat/relat/la-marinette-de-mollet-del-valles/1040812
Mapa : Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada