Pàgines

dimecres, 16 de desembre del 2009

Hostal de la Corda (Olot)


Antic hostal del municipi d'Olot (Garrotxa), al límit amb els termes de la Vall d'en Bas i de Riudaura, vora el Ridaura, instal·lat en un gran casal del s XVII.


Durant la tercera Guerra Carlina, el 26 de març de 1875, hi tingué lloc l'entrevista secreta dels generals Arsenio Martínez Campos, cap de les forces liberals, i Francesc Savalls, cap de les forces carlines del Principat, la qual comportà, de fet, la fi de la resistència carlina a Catalunya.

L'escriptor empordanès Josep Pla escriu el 30 de setembre de 1918, en el seu Quadern Gris :

"A l’època de les negociacions amb Martínez Campos, a l’hostal de la Corda, un home de la Pera es topà amb el seu famós paisà i li preguntà:
–I bé, Xicu, què és tot això de l’hostal? ¿Quines notícies hi ha?
–Hi ha bones notícies. La guerra està acabada. Ja ho pots dir a tot arreu…
–Què vol dir que la guerra està acabada? ¿Que dormim?
–Et dic que la guerra està acabada! Mira: Martínez Campos ha donat paraula que els capellans tornaran a cobrar. Aquest punt està perfectament entès.
–Ja ho veig. Però…
–Però què? ¿Qui vols que faci la guerra després del que t’acabo de dir, animal de quatre potes? Qui vols que la faci? Ja pots dir a tot arreu que això està llest…"



Dues fotografies antigues de l'hostal formen part de l'Estudi de la Masia Catalana impulsat pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC).





FONTS CONSULTADES :


Vista general de l'Hostal de la Corda, a Olot - Estudi de la Masia Catalana- Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya - MDC
http://mdc.cbuc.cat/cdm4/item_viewer.php?CISOROOT=/afcecemc&CISOPTR=5011&CISOBOX=1&REC=1
Dues dones en un camí entre el Casés i l'Hostal de la Corda al Pla de dalt d'Olot - Estudi de la Masia Catalana- Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya - MDC
http://mdc.cbuc.cat/cdm4/item_viewer.php?CISOROOT=/afcecemc&CISOPTR=5019&CISOBOX=1&REC=2
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0019793
Josep Pla- El Quadern Gris- 30 de setembre de 1918
http://elquaderngris.cat/blog/?p=761

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada