Pàgines

dimecres, 16 de desembre del 2009

Hostal Molí de Boixeda (Fonollosa)


Hostal, molí i ferreria situat a la confluència de les rieres de la Vall i de la Vall d'en Puig (1)

"... Fa tres-cents anys, en una confluència de camins que utilitzaven els pagesos per arribar a Manresa, ja s'aturaven al Molí de Boixeda ... El Molí fou durant molts anys el nucli de concentració de tots els pobles del voltant: Rajadell, Fals, Camps, Fonollosa ... de camí a la vila s'hi paraven a fer un mos, ferraven els cavalls o hi serraven la fusta. Els dijous s'hi feia mercat: els uns hi molien el pinso, d'altres hi compraven el gra i molts ho aprofitaven per vendre-hi els ous. Podien proveir-se a la botiga si no volien baixar fins a Manresa i també era forn de pa de la rodalia ..." (2)

L'any 1939 se'n va fer càrrec Ton Casellas i la seva muller Maria, i a banda d'oferir menjar també hi havia habilitades algunes cambres que usaven sobretot camioners que transitaven per la carretera de Calaf, especialment transportistes que treballaven per a Pirelli.

El 7 de juny de 2003, les continuadores del negoci, Maria Caselles i Montserrat Pujol, anunciaven la seva jubilació (en un article a Regió7) i el traspàs del negoci fora de la familia. El molí de Boixeda és un establiment encara en ple funcionament.



FONTS CONSULTADES :


(1) Redó Martí, Salvador - Els origens i una mica més. Hostals i Tavernes, del llibre Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i contemporània a l'hostaleria del Bages, p.28
(2) Article publicat el 1981 per Joan Sebastià Rodó Rodà al Pla de Bages i recollit per Salvador Redó.
Mapa: Icc.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada