Pàgines

dissabte, 29 de gener del 2011

Fonda de J. Ausiró - Fonda Catalunya (Manlleu)


Antiga fonda que es trobava a la plaça Bernadí de Manlleu (Osona) i que va ser fotografia per L. Roisin entre els anys 1922 i 1930. La fonda de J.Ausiró estava regentada per la familia Ausiró Caballeia, però després va canviar de nom i es coneixia com a "Fonda Cataluña". Devia desaparèixer a la década dels 60 o 70 del segle XX.

L'any 1893 es va començar a construïr una nova plaça damunt de terres de conreu, que es regaven amb l'aigua sobrant de la Font de la Mare de Déu. Amb plànols del vigatà Marià Callís, la plaça Bernadí va començar a agafar forma quan es va situar un fanal amb unes fonts al bell mig de la plaça, i quatre anys després, s'hi van col.locar els primers bancs de pedra.

Fou a partir del 1900 que es van construïr les primeres cases a la plaça Bernadí; les de Pere Prim i Ramon Cuatrecases. Els porxos de la plaça foren construïts pel popular Ignasi Mas (1867-1927). El 1912 s'edifica l'immoble de la Cooperativa  i el 1919 es construeix l'edifici del cinema Edison, un lloc d'esbarjo de l'època que disposava de sala de jocs, billar i un petit bar.


A l'arxiu de la biblioteca municipal de Manlleu es conserva una fotografia de la Penya Trukoff, encapçalats pels literats Camps i Armand Quintana (1925-2005), davant mateix de la "Fonda Cataluña".

Arran de la construcció de la plaça de Bernadí, el mercat dels dilluns que es feia a Dalt Vila va a passar a fer-se a la nova plaça, aprofitant que tenia més espai per les parades. És actualment una de les places porticades més espaioses de Catalunya i màxim exponent del creixement urbà de Manlleu gràcies a la industrialització de mitjans del segle XIX.

Mostra Antics hostals de camí ral en un mapa més gran

FONTS CONSULTADES :
El Manlleu de ahir - Arxiu Gaja Joiers -
http://www.naciodigital.cat/osona/elmanlleudahir/laplaca/pla38.htm
http://www.naciodigital.cat/osona/elmanlleudahir/index1.htm
http://www.manlleu.cat/la-ciutat/turisme/patrimoni.htm
http://www.armandquintana.cat/
FOTOS : 
Postal de L. Roisin facilitada per Xavier Gaja
Foto de la Penya Trukoff facilitada per Ramona Claparols Mayoral
http://www.laroca.cat/arxiumemoria/obres/8-5/8-5.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada