Minuta Municipal de Borredà. 1926
L'any 1905 l'excursionista César August Torras publicava una referència de l'hostal en la seva guia dedicada al Berguedà :
ITINERARI Nº 63.
De Sant Jaume de Frontanyà a Prats de Lluçanès.
5h. 45. Camí que pot fer-se a cavall.
2h. 45. Pont de Roma
Sense passar el pont se va seguint la vorera esquerra.
3h. El camí s'enfila per les Bagues de Boatella. Bonich trajecte de bosch. Tot enlairant-se's va descobrint el Puigmal, y dret a ponent la serra d'en Cija endallà d'altes rengleres de montanyes.
3h. 10. La Roqueta. Se faldeja pel costat del Lluçanès.
3h. 20. Cal Perot o fonda del Sabre, petit hostalet.
3h. 25. Collada de Viladeures, 775 mts alt. A la dreta de la collada, al fons, se descobre la vall de Salselles; ab l'iglesia y aplech de cases escampades que formen el poblet. Se va serrejant sempre pel costat de llevant, o sia del Lluçanès. (...) (1)
En el mapa planimètric de la Minuta Municipal de Borredà, realitzat l'any 1926, el camí ral és anomenat "Camino Real de Prats de Llusanés a Alpens". En el mapa hi figura també el camí que comunicava cal Perot amb el poble de Salselles passant per la Casa Roja (camí de can Perot, en el mapa). (2)
El 29 d'abril de 2016 Pep Sànchez, Steve Pepper i jo mateix, vàrem seguir part del camí que havia fet l'excursionista C. A. Torras, amb l'ajuda d'un mapa militar de l'any 1951. (3). Així ho explica Steve Pepper en el seu blog :
"(...) El mapa marca una línea de casas. A la primera, Cal Bermelló, le pasó la pista por encima y sólo queda una línea tenue de piedras que marcaba el perímetro de la casa. Después, Cal Perot y Cal Rabat, unas casas pobres en ruinas y apenas visibles en la vegetación, hasta llegar a La Roqueta, también en ruinas, pero con vistas bonitas (...) ". (4)
També és interessant saber que el rec de can Perot actualment fa de divisòria entre els termes municipals de Borredà i Lluçà.
En quan al nom de Fonda del Sabre, nomès podem dir que un sabre és una arma blanca puxant (5), que fou utilitzada principalment per la cavalleria, i que per algun motiu en un moment determinat va donar nom a l'hostalet.
Can Perot no figura localitzat en el Mapa de Patrimoni Cultural de Borredà, encarregat per la Diputació de Barcelona. La casa no té cap tipus de protecció oficial.
(1) César August Torras. El Berguedà. Vol. V. Col.lecció Pirineu Català. 1905. pàg. 178
(2) Mapa planimètric de la Minuta Municipal de Borredà. Provincia de Barcelona. Término Municipal de Borredá. Topógrafo D. Jesús Piniés. Any 1926
(3) Mapa Berga. Dirección general del Instituto Geográfico y Catastral y el Servicio Geográfico del Ejército, 2a edició 1951.
(4) Steve Pepper. 29/04/2016. Salselles (Buscando el camino del Lluçanès). Caminando por el Berguedà
https://caminandoporelbergueda.blogspot.com/2016/07/2942016-salselles-buscando-el-camino.html
(5) El Sabre. Wikipedia.org
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sabre
(6) http://patrimonicultural.diba.cat/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada