Pàgines

dimecres, 9 de febrer del 2011

Hostal de ca l'Esgarip (Querol)



La torreta de cal Cendra (o ca l'Esgarip) fou hostal del camí ral de Tarragona a Igualada, i es troba situat dalt d'un turonet al peu del coll de la torreta (Querol -Alt Camp). Actualment la casa està en ruïnes i no queda cap paret dempeus.

El vell traçat del camí ral recorria els alts de Montagut i Formigosa evitant passar prop del riu Gaià per on circula l'actual carretera de Pontons a Santes Creus.

L'any 2000 en Josep Santasmases i Ollé va publicar un article on feia referència al mas de ca l'Esgarip :

"Hi he pujat fa pocs dies, cercant la localització d'un mas d'una fotografia dels anys 20. Buscant massa amunt, m'he passejat per les masies o les restes que en queden, des de cal Boada -dempreus però en mal estat-, cap a la Rovira - derruïda -i cap a la Serra - derruïda també -, fins arribar als rostolls de sota Formigosa (...) Finalment, localitzo el mas, molt més avall, al peu del coll de la Torreta: és ca l'Esgarip. A la foto hi surt sencer, amb uns camps llaurats al seu davant. Ara és un pilot de runes i el terreny del davant és erm. A la foto, al darrera hi ha el puig de castell. Tanmateix, ara, aquestes restes són tan fràgils que, si no hi ha intervenció humana, d'aquí a poques dècades seran murs i pedres sense lligam, matèria per a una excavació arqueològica".

La fotografia dels anys 20 citada per Josep Santasmases es troba dipositada a l'arxiu del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i pertany al vallenc Francesc Blasi i Vallespinosa.




FONTS CONSULTADES :

Santasmases i Ollé, Josep - Riu Avall, recull d'articles (1986-2002), 2002, p. 84
http://books.google.es/books?id=vkzwSo5mvDwC&pg=PA84&lpg=PA84&dq=ca+l'esgarip+querol+alt+camp&source=bl&ots=tNRvYGg2oC&sig=v6BaCm4d8l8gt2o1c7fsw4hD08I&hl=es&ei=G0JSTcrvHcuBhQeVrsnqCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDUQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false
Planas, Ignasi - L'Alt Gaià, entre la Segarra i el Camp: els millors itineraris.. p.123
http://books.google.es/books?id=xtfBOyaSosIC&pg=PA100&lpg=PA100&dq=ca+l'esgarip&source=bl&ots=Q3uPwiJ0Te&sig=aU7aDYi_K85NEuwZLuVCdzAZQH8&hl=es&ei=CUlSTYvrMY62hAfM-uyoCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBcQ6AEwAA#v=onepage&q=ca%20l'esgarip&f=false
http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_d'edificis_singulars_de_l'Alt_Camp
Mapa: Icc.cat


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada