Pàgines

dimarts, 5 de gener del 2010

Hostal Caigut - Hostal del Trillas (Calafell)

Antic hostal que es trobava en una cruïlla coneguda com "els quatres camins", on confluïen els camins de Vilanova, Torredembarra i la Platja i el Poble de Calafell. Les primeres notícies documentades de l’hostal es remunten al 1787, quan en un registre baptismal es menciona l’Hostal Caigut o Hostal del Trillas.

El comprador fou l'indiano Salvador Samà Martí que havia adquirit terres a les planes baixes del municipi, dedicades fins aleshores a horts i vinyes. Al 1853 les terres de l’hostal, així com les de la Sínia i el Vilarenc, pertanyien a Joan Samà i Martí, Marqués de Samà.

Devia tractar-se d'un hostal solitari a peu del cami ral, envoltat de vinyes i hortes, que es trobava situat a la partida de Vilarenc, entre el poble de Calafell a redòs del turó del castell i l'antic barri de pescadors de la platja.

A la seva mort, el seu nebot Ernest Torrents i Samà heretà la propietat i al 1868 va fer posar la placa amb les seves inicials a la reixa principal que avui encara existeix. Aquell any l'hostal va desaparèixer al construir-hi a sobre una destil.leria de licors o "fascina" i un habitatge . La nova factoria produïa més de 80.000 kg d’aiguardent a l’any, i segurament també elaborava vi, per a la comercialització en els mercats de les Antilles.

J. Santacana i Revilla en el seu llibre "Cacics, Indians i propietaris",  ens detalla com era la destil.leria dels Samà :

"El complex era semblant als que els Samà tenien a Cuba. Al davant, un baluard tancat per a càrrega i descàrrega. A la dreta hi havia l’estable i els porxos per a carruatges, juntament amb el pou i l’abeurador. A l’esquerra, el magatzem de bótes. Una gran porta d’entrada donava pas a un edifici industrial de quatre naus separades per arcs de mig punt i teulada a dues vessants. A la primera nau hi havia un gran dipòsit per posar-hi el vi i a les altres tres naus es feia el destil•lat i l’emmagatzematge.
La Destil•leria constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura industrial de meitat del segle XIX. Era una construcció lleugera, espaiosa, sense detalls decoratius i feta d’obra mixta de totxo i maçoneria de calç i pedra.


La importància de la Destil•leria del l’Hostal era tanta que la línea de tren de la costa es va fer passar just per sota i al 1888 l’estació de Calafell es va ubicar pràcticament al costat. Al 1884, les instal•lacions es van fer servir de llatzeret durant una epidèmia de còlera. La ruïna dels Samà, deguda especialment a l’enfonsament de les accions del ferrocarril i a la crisi de la fil•loxera, va comportar la venda de la finca a les acaballes del segle XIX.


Al 1899, Francesca Barberà era la propietària de d’indret i va fer construir la capella de Sant Antoni, d’estil neoromànic. Va llegar la propietat a la parròquia de Calafell, i no va ser fins al darrer quart del segle XX que les instal•lacions van passar a mans privades".



Aprop d'on hi havia l'antic hostal, s'hi van trobar les restes de la vil.la romana de Vilarenc,  que probablement es trobava situada al costat de la Via Augusta (o d'una variant de la mateixa), ja que es creu que aquesta via comunicava els diferents assentaments que hi havia en el seu trajecte. Al costat de ponent del conjunt hi ha un solar en el qual hi ha cinc sitges excavades al subsòl.


FONTS CONSULTADES :


http://www.calafell.org/territori/pdf/CATALEG/111-Destilleria-de-l-Hostal.pdf
http://www.calafell.org/territori/pdf/CATALEG/133-Jaciment-arqueologic-de-la-Villa-romana-del-Vilarenc.pdf
http://www.raco.cat/index.php/CotaZero/article/viewFile/67388/117733
http://paticatalacalafell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=82 
Josep M. Massacs - Els vells Camins del Penedès (Vilafranca del Penedès)
http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/viewFile/59153/91271
http://www.culturaclasica.com/?q=node/2186
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0013421
http://ceipac.gh.ub.es/proyectos/calaf_es.html
http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGPC/Documents/Documents2008/qmem399_web.pdf.pdf
http://www.calafellsite.com/IMAGES_01G/NOTICIES/Dossier%20ruta%20medieval.pdf
Mapa: ICC.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada