Pàgines

dimecres, 22 d’abril del 2015

Hostal Cobert de Puigcercós (Borredà)


Antic hostal situat al km. 22 de la carretera de Sant Quirze de Besora a Berga, a tocar la riera de Merlès, entre els municipis del Berguedà i el Lluçanès.

Sembla que l'hostal es trobava en l'itinerari de la carrerrada del Vallès, el camí que feien servir els pastors per baixar els ramats del Pirineu: 

"Aquest eix baixa del Pirineu, travessa longitudinalment el Lluçanes i arriba fins a Manresa (...) El branc més occidental segueix l'itinerari següent: Alp, pla d'Anyella, coll de la Creueta, Castellar de n'Hug, el Pedró, Moreu, torrent de I'Aritja (on desbarra la carrerada que va cap a Baga per la Pobla de Lillet), la Teuleria, Santa Eugènia, cal Cintet, el cobert de Puigcercós, la Tor de l'Espà, Cabres Mortes, coll de Plana, la pedra Dreta, la casa nova del Grau, la masia dels Degollats, Sant Pau de Pinós, Sant Jordi, masia Sellarès, Sallent, Santpedor i Manresa". (1)

Primer fou forn de pa (avui ja no existeix), i després bar, restaurant i hostal. A càrrec de l'hostal hi havia el Jaume Carcasona i la seva dona Trini Solà que feia de cuinera. El Jaume el.laboraba una coca d'ou i una ratafia de nous que van ser molt populars a la zona, tant que fins i tot se'n va fer ressò el diari la Vanguardia, en un reportatge publicat el dimarts 5 d'abril de 1966 :

"Tras una ininterrumpida sucesión de curvas, la carretera desciende finalmente en apretados lazos hacia el curso de la riera de Marlés. El lugar, distante casi ocho kilómetros de Alpens, es realmente encantador y justifica el favor de que goza. El llamado «Cobert de Puigcercós», a la derecha y junto a la ruta, brinda al visitante la oportunidad de degustar la típica, «coca» acompañada de ratafia, esta bebida rural de gusto y nombre singular. En la parte opuesta de la carretera y sobre un pequeño altozano, se levanta la ermita románica de Sant Esteve de Comía, llamada comúnmente de Roma". (1)



Els anys 60 i 70 l'emplaçament al costat de la riera de Merlès, afavoreix els campaments d'estiu. L'any 1975 al costat de l'hostal ja hi havia un terreny per fer càmping en el bosc :

1975. Cobert de Puigcercós, a 770 metres d’altitud. És un hostal de carretera, en el qual es pot fer estada de dies. Té, a la dreta del riu Merlès, un terreny de càmping en el bosc, bellament emplaçat prop de la riera. Els subministraments, els proporciona l’hostal. Té molta anomenada i s’ha fet molt popular la coca d’ou elaborada per l’hostaler Jaume Carcassona. Acompanyada amb ratafia, licor d’herbes, resulta molt agradable.
L’adreça per escrit és: Hostal Cobert de Puigcercós-Borredà, correu per Sant Quirze de Besora. Una adreça a Torelló, carrer Sant Miquel, 28, telèfon 491. Es troba a 8 km de Santa Maria d’Alpens i a 23 de Sant Quirze de Besora; a 6 de Borredà, a 16 de Vilada i a 30 de Berga (...)  (2)


1978 -Hostal al peu de la carretera... Punt estratègic siutat al km.24 de la carretera de Sant Quirze de Besora a Berga, anomenada la Pubilla de Catalunya, per haver estat la primera que va construir la Diputació Provincial. Altitud: 770 m. És un lloc habitualment concorregut per excursionistes, acampadors, caçadors, boletaires i motoristes de cross ... L’hostal sol estar proveït de queviures de tota mena i, a més a més, disposa d’una dotzena d’habitacions per a sojornar-hi... (3)



Després va regentar l'hostal la segona generació de la mateixa familia, la Magda Carcasona Solà i el marit Josep (Pep) Barniol seguint apostant per una cuina casolana i tradicional i un ambient molt familiar.

Una de les ajudants que tenia la Trini a la cuina del Cobert de Puigcercós, va ser la Cinta Camprubí, que anys més tarda va obrir junt amb la seva familia, la Fonda Cinta de l'Alou de Sant Agustí de Lluçanès.


El 29 d'octubre de 2010 el diari la Vanguardia feia referència als fogons del Cobert :

"Jacinta (Camprubí) trabajó bastantes años en la cocina del hostal Cobert de Puigcercós, en la no lejana población de Borredà. “Allí –nos dice– me formé y, junto a la abuela Trini –extraordinaria cocinera– aprendí los secretos de la cocina tradicional, las bases culinarias de aquellos guisos de origen rural, caseros y queridos, que hoy la celeridad y la impaciencia alejan de nuestra vida familiar. En realidad –prosigue Jacinta– siempre me había agradado mucho cocinar pero trabajar junto a Trini fue la mejor de las experiencias”. Hace nueve años, Jacinta decidió finalizar su larga labor en los fogones del Cobert de Puigcercós para encauzar un nuevo camino. Así, junto a su esposo Melcior Rovira, asumieron la gestión del actual restaurante, un proyecto familiar en el que también hoy participan sus tres hijos: Ferran, en los fogones junto a su madre, y Albert y Nuria (...)" (4)

L'estiu del 2014 es va cel.lebrar la tradicional festa major del Cobert de Puigcercós, coincidint amb la inminent jubilació de la Magda Carcasona. 


Codi de registre. HCC-002943. estrelles. Pensió 1 estrella.


FONTS CONSULTADES 

(1) Scriptorium ripollès: Camins ramaders del Ripollès/3. : La gran carrerada del Lluçanès /1
(1) Hemeroteca de la Vanguardia. "Del Ter al Llobregat por Alpens, Borredà y Vilada".
(2) Jaume Sala Sibillà - Berguedà i Lluçanès: Lluçà, Pic-en-cel, La Quar, La Nou ....1975. p. 240
(3)  Sant Jaume de Frontaya i l’alta vall del riu Merlès, p.112
(4) Hemeroteca de la Vanguardia
Montse Barniol Carcasona - La festa major del Cobert de Puigcercós
http://monbarca.blogspot.com.es/2014/08/la-festa-major-del-cobert-de-puigcercos.html

El Cobert de Puigcercós. Paisatges coneguts. 
https://paisatgesconeguts.jimdo.com/el-cobert-de-puigcerc%C3%B3s/

3 comentaris:

  1. Jo hi he anat molts cops, especialment a l´època dels bolets.

    ResponElimina
  2. Ahir vam ser-hi per dinar. Molt bona cuina de brases. Recomanables també els guisats i les postres que tot es fet casolà.
    No es pot demanar més per un menú de 14 € amb postre i beguda.
    L´atenció molt familiar i acurada. Ens ha aghradat força. Hi tornarem!!!!

    ResponElimina
  3. Nosaltres hi anem sovint des de fa anys perque la cuina i el tracte personal son excel.lents. hi ha una bona relacio qualitat-preu. Nomes que el telefon a Facebook NO ES. CORRECTE. Heu d'anar a Guia.cat o be al web del restaurant.

    ResponElimina