Pàgines

dilluns, 13 d’abril del 2015

Fonda l'escut de França (Barcelona)

Antiga fonda situada al carrer nou de Sant Francesc de Barcelona cantonada carrer Obradors. Ja existia l'any 1801. A mitjans del segle XIX d'allí hi sortien les diligències en direcció Girona :

El dia 12 juliol de 1801, entre dos quarts de vuit de la tarda i les nou del vespre, l'italià Giacomo Chiarini feia un espectacle d'ombres xineses, a la cantonada de  l'Hostal de l'Escut de França, amb el carrer dels Escudellers. Chiarini fou qui va introduir aquest espectacle a Barcelona. (1)

El 1836 (...) "Francesc Oller i Xatart marxà de Terrassa amb la galera de Barcelona, les sortides de la qual no tenien dia fix: depenien del fet que hi hagués pocs o molts viatgers. El punt de partença era la plaça major, i es plantava a Barcelona amb set hores. La rellevada es feia a Montcada, i els viatgers l'aprofitaven per a dinar. Obtingué el passaport amb facilitat, car aleshores bastaba que dos ciutadans honrats avalessin el sol.licitant.
A Barcelona parà a l'hostal de l'Escut de França, del pati del qual arrencà la galera que el dugué a Girona i després a Figueres, on agafà la diligència de Perpinyà (...) (2)

"Serien els darrers dies d'abril de 1842 quan Balmes sortí de Barcelona amb en Tauló. La diligència de Perpinyà que prengueren arrencava de la fonda que en deien "Escut de França", al carrer Nou de Sant Francesc, cantonada al d'Obradors".  (3)




Situació aproximada


FONTS CONSULTADES


(1) Josep A.Martín. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. 1998
(2) Ferran  Canyemeres. Obra completa. Vol. 5. Obra biogràfica. Textos inèdits. El Vallès. Josep Oller i la seva època. L'home del Moulin Rouge. Columna. 1995
(3) Ignacio Casanovas. Balmes, la seva vida, el seu temps, les seves obres: Documents balmesians. Biblioteca Balmes, 1932
Martín de Riquer. Quinze generacions d'una familia catalana. 1998

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada