dimecres, 6 de gener de 2010

Hostal la Casanova - cal Rancoi (Montclar)


Antic hostal, avui en ruïnes, situat en el camí ral de Berga a Montclar. També es trobava en la ruta del camí de Montmajor a Montclar.


Sembla que l'autèntic nom de la casa seria "La Casanova dels Racons", ja que es troba a tocar la casa dels Racons de Monclar. La llinda de la porta es troba enmig dels enderrocs, i té grabada la data de 1871 junt al relleu esculpit d'eines del camp i d'un porró, que sembla indicar la seva funció originària com hostal.


Abans de la guerra civil, el Rancoi era l'hostaler de la Casanova, que per això se'l coneixia per l'Hostal de Cal Rancoi (1). Amb l’acabament de la carretera de Berga a Solsona l’any 1919 i la carretera de Casserres a l’Espunyola l’any 1921, Montclar es queda al marge de les principals vies de comunicacions i comença un lent abandonament dels antics camins d'aquesta zona.
L'excursionista César August Torras hi va passar pel costat, i així consta en el mapa del Berguedà publicat el 1905 i en la Guia del Cardener del 1922:

"...Cân Rancoy. Montclar queda més baix a l'esquerra a cinc minuts de distància, dalt d'un turó alterós..." (2)


Durant la guerra civil hi vivia una dona, potser la viuda del rancoi, amb el seu fill, i que servien les begudes als viatgers a través d'una finestra de la casa.(3). Avui l'antic hostal conviu amb les vaques de la casa dels Racons i ha caigut en l'oblit més absolut.


Com a curiositat dir que els topònims de Cal Rancoi o de la Casanova no els trobareu en els mapes de l'ICC.


Fonts consultades :

(1) Segons hem va explicar la persona que viu als Racons.
(2) Torras, C.A. -Pirineu Català - Comarca del Cardoner, p.181
(3) Segons hem va explicar la persona que viu als Racons.
Inventari de Camins Ramaders del Berguedà. Camí de Montmajor a Montclar
http://mediambient.gencat.net/Images/43_169817.pdf
http://www.montclar.cat/el-municipi/historia/historia
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0043699
Fotos: Carles Figols. 2005

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada