Pàgines

dijous, 11 de febrer del 2010

Hostal de Cunit (Cunit)


L'Hostal de Cunit es trobava situat a l'antic camí ral que anava de Barcelona a Tarragona. Fou construït el 1515 pel mestre d'obres Guillem Güell, en terres del pagès Jaume Ferrer. La casa va anar canviant de propietaris durants els segles XVII i XVIII. Els carruatges de la línia de diligències s'hi aturaven al segle XIX, fent l'enllaç entre Barcelona i Reus.

El nou ferrocarril va fer desparèixer les diligències i finalment l'hostal va tancar, però la casa es va fer servir per altres finalitats. A partir de 1964 va tornar a obrir com hostal amb el nom de "Hostal la Diligència".


La història de la casa l'he trobada recollida en la pròpia web de l'hostal, en un curiós document que tot i ser actual, està redactat en un estil que ens recorda altres temps :


"El hostelero Salvador Castillo encargó al maestro de obras Guillermo Guell, residente en Villafranca, la obra del Hostal de Cunit cuya obra se realizó en el camino Real Barcelona-Tarragona con el campo de la iglesia de San Cristófol (Cunit) en tierras de D. Jaime Ferrer payes del pueblo de Cunit sometido al dominio del noble D. Cristòfol de Icart.
El Hostal pasó a manos del honorable Miguel Llucià Celler comerciante en la ciudad de Vic el cual el 13 de diciembre de 1647 la vende al honorable Miguel Angel Subira caballero de Barcelona. A la muerte de éste, su esposa, vende el Hostal el 7 de diciembre de 1667 al Párroco Ramon Minguela rector de la Iglesia Sta. Maria de Cubellas.
En el año 1815 el heredero Sr.Icart compra el Hostal por un precio de trescientas libras barcelonesas. En 1815 aparecen circulando las primeras diligencias en España, que transportan viajeros de Barcelona, Reus y Gerona. En junio de 1818 se crea una linea de Diligencias para viajeros desde Barcelona a Valencia. El edificio se convirtió en posada de carruajes.
A partir de 1848 se inagura la línea de ferrocarril entre Barcelona y Mataró, y las diligencias fueron decayendo.
El edificio durante más de 100 años se utilizó como sala de bailes, ayuntamiento, casa de paces y casa de aguas: hasta que en 1963, Doña Margarita de Udaeta reformó el edificio en apartamentos y un año más tarde lo convirtió en Hostal, llamándole La Diligencia, en homenaje a todas las diligencias y carruajes que tuvieron aquí su parada. En 1969 el negocio cambió de manos: Renato y Loren consolidaron el Hostal y establecieron las tradiciones "Calçotades", que les dieron fama y prestigio, que todavía hoy continua.
En 1995 Renato y Mª Carmen tomaron las riendas del negocio con la ilusión del buen hacer y de crear sucesivas generaciones y poder así escribir una nueva página en la historia de esta casa"
. (1)


De la casa destaca el gran portal adovellat de l'entrada que sembla originari del 1515, any de la seva construcció. Hi ha qui diu que a l'edat mitjana es van excavar uns túnels que comunicaven l'hostal amb l'església de Sant Cristòfol de Cunit, i que aquestes galeries encara es conserven.(2)




Avui l'hostal la Diligència disposa de 14 habitacions amb 45 places d'allotjament, i un restaurant de cuina catalana tradicional.

FONTS CONSULTADES :

(1) http://www.hostalladiligencia.com/
(2) http://es.wikipedia.org/wiki/Cunit
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0021071
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1182
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada