Pàgines

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Hostal de la Plaça (Cabrils)

 

L'hostal de la Plaça es troba situat a la plaça de l'església núm. 32 de Cabrils.


PRIMERA GENERACIÓ

El Josep Mas Abril (1910 - 5 de maig 1987) i la Dolors Galbany Ricós "Doloretes" (1914 - 10 de maig de 2013) van obrir una petita fonda a Cabrils pels volts de l'any 1945. A la façana de la casa hi van fer pintar unes lletres : "Fonda de J. Mas", però molta gent ho coneixia per "can Mas i can Doloretes" i tenia el sobrenom del "clavaclaus".


"A Cabrils, l’Hostal de la Plaça el coneixien com el clavaclaus, perquè s’hi passaven la vida buscant algun espai buit a les atapeïdes parets per penjar-hi una antiga clau de ferro. I és que n’hi ha per tot arreu, fins i tot, resseguint els graons que pugen al primer pis, sobre la recepció, just al costat d’uns curiosos foradets que, fa molts anys, servien als propietaris per espiar els nouvinguts abans de rebre’ls oficialment. Claus de ferro, planxes antigues, eines del camp... Centenars, milers de petits objectes pertot arreu, al rebedor, al que havia estat el primer menjador on encara hi ha penjats els plats que havia decorat l’Aurora de petita, ara que ja és àvia ...



... A Cabrils, aquest hostal de renom per la seva taula ensenya a les parets la història d’un país que ja no hi és, i que desvia la vista dels hostes cap a un passat curiós, cap a un món de serveis de tartana com el de l’avi Lluís Josep que, a mitjan segle XIX, oferia —segons veiem en un petit quadre— un “servicio público entre Cabrils y adonde convenga. 

 

Anys 60


... Convé demanar fricandó, escudella i carn d’olla o els canelons de festa major: aquesta és la base d’un hostal que, d’hostal, en té el nom i l’esperit —també és una casa fonda—, però amb serveis d’hotel de tres estrelles, com ara el d’aparcadors de cotxes, que sorprèn l’arribada del visitant...


 ... A l’habitació, tocs d’elegància sota sostres de fusta. De camí, a les plantes del mig, acollidors menjadors, mig amagats, ideals per a àpats familiars. I, pertot arreu, una gernació de treballadors orgullosos del lloc on treballen, de la seva història i dels centenars de petits claus clavats amb paciència durant anys". (1)


Miquel Puig Pagès ens explica en el seu bloc : 

"De les coses que mes recordo de la meva infància es que no passava un diumenge sense que anessim a dinar a l'Hostal de la Plaça de Cabrils, a can Mas i la Doloretes. Eren altres temps on tothom es guanyava mes o menys la vida i ens podiem permetre aquests petits plaers. Ho recordo tot com si fos ahir. Molts dels que coincidiem allà ho feiem regularment, i de fet al menjador de dins, que era reservat als clients habituals erem tots com una familia.
 
Els Calderé, Els Villagrassa, els Vives, els Badía, els Casanovas, els Farina, etc... I d'entre ells  una familia de Barcelona de la que no recordo el seu nom, però que l'home havia estat arbitre de futbol de primera divisió i que conneixia el meu pare del seu pas pel Barça, cap els anys 47- 48. I com no podia ser d'altre manera,  acabavem parlant sempre de futbol". (2) 

L'àvia Dolors Galbany va viure aprop de 100 anys, i va arribar a tenir 9 néts i 19 besnéts.


SEGONA GENERACIÓ

L'Aurora Mas Galbany, filla del Josep Mas i la Dolors Galbany, es va casar en primeres núpcies amb Andreu Masiques Casanovas, i en segon matrimoni es va casar amb Salvador Capeta. Fills :
  • Montse Masiques Mas, qui es farà càrrec de l'hostal
  • Aurora Masiques Mas
  • Pau Masiques Mas
  • Andreu Masiques Mas, gerent del restaurant Rin de Cabrils
  • Pep Masiques Mas, xef, director i propietari del restaurant Rin de Cabrils i fou president de l'associació dels hostalers de Cabrils de l'abril del 2010 al 2015
 

El 4 de maig de 1996 el poeta Miquel Martí i Pol va anar a l'hostal de la Plaça i va escriure un vers que va dedicar a l'Aurora Mas i l'Andreu Masiques :

Si compartiu la taula i el desig
tot serà fresc i clar com un somriure,
vindrem de lluny amb boira i desencís
per retrobar els amics que no s'obliden
A l'hostal de la Plaça trobarem
xoplug i bona taula, mentre l'hora
caurà lenta dels cims per estimar
la mar pròxima i dúctil com un somni.
Que els anys ens siguin fàcils i tranquils
per viure en pau tot el que els déus disposin.
 A l'Aurora i l'Andreu , amb efecte

Un any després, el 1997 els hostalers Andreu Masiques, Jaume Pons i Fernando Ortiz van crear l'associació d'hostalers de Cabrils.

TERCERA GENERACIÓ

La Montse Masiques Mas

QUARTA GENERACIÓ

Artur Masiques Estrada, fill de la Montse. President de l'Associació d'hostalers de Cabrils des de 2015. Cap de cuina del restaurant de l'hostal la Plaça : Philip Bonastre



(1) Pep Ruiz . Núm. 128 de la revista Descobrir. Allotjaments : Hostal de la Plaça.
http://www.descobrir.cat/ca/allotjaments/hostal-de-la-placa-147.php
(2) Miquel Vila Pagès. Blog: Carta a Víctor
http://miquel-vila.blogspot.com.es/2013/10/valdes-jo-si-tentenc.html
Web de l'Hostal la Plaça de Cabrils
http://www.hostaldecabrils.com  
Hostalers de Cabrils. On menjar. Hostal de la Plaça
http://www.hostalerscabrils.com/on-menjar/lhostal-de-la-placa/
Tu eliges el vino. Un maridatge a Cabrils. 2013
http://www.tueligeselvino.com/2013/03/un-maridatge-a-cabrils/
Tu ets Cabrils: El Punt: Un hostal de Cabrils aconsegueix que les campanes no sonin a la nit. 14-07-2008
http://tuetscabrils.blogspot.com.es/2008/07/el-punt-un-hostal-de-cabrils.html
Tribuna Maresme. L'entrevista. Potenciem el municipi i el seu principal motor econòmic que és la restauració. 31-08-2015
http://www.tribunamaresme.com/2015/08/05/potenciem-el-municipi-i-el-seu-principal-motor-economic-que-es-la-restauracio/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada