Pàgines

dissabte, 27 de febrer del 2021

Hostal del Mas del Comte (Les Borges del Camp)

Antic hostal que es trobava situat al peu del camí ral de Lleida i del camí del Camp, ubicat a uns 2 kms. de les Borges. Documentat al segle XVIII, es trobava a la partió dels termes de l'Alforja i les Borges del Camp.

L'hostal formava part de la propietat del Mas del Comte, avui conegut per mas d'en Terrats, mas Blau o mas de Potau. 


Lo hostal del Mas del Comte (Acords) (1)

"El mas d’en Comte es troba situat a la carretera d’Alforja (C-242), a dos quilòmetres en direcció nord del nucli urbà de les Borges, però la gent el coneix majoritàriament per mas d’en Terrats, i els alforgencs pel Mas Blau". (2)

(...) "L’arrendatari també s’havia de fer càrrec de l’hostal que hi havia al mas amb totes les prestacions que corresponien a un establiment d’aquella mena, amb la pena de rescindir el contracte si hi faltaven. 

Un nota del 1762 ens alerta ja d’aquest servei al vianant: Josep Comte Pellejà llogava per 4 anys a Josep Rius de l’Aleixar l’hostal, una part de la casa del mas, l’establia, la pallissa i dos bocins de terra. 

La documentació no esmenta l’existència de cap molí, no sabem si és perquè no n’hi havia cap de construït o per la possibilitat que el molí de baix, annex al mas, no s’hagués construït -com de fet és possible-, i és llogués la servitud d’hostalatge independentment. 

Aquest hostal, desconegut fins ara en la història de les Borges, responia també a la importància del camí de Lleida, que permetia arribar a la ciutat del Segre per Cornudella, Ulldemolins i les Garrigues, però també entroncava amb el del Camp, que des de l’aiguabarreig del riu Siurana i la Vall d’Arbolí era conegut com del Camp, i permetia accedir als dominis del priorat d’Escaladei. 

El contracte del 1800 especificava que l’arrendador també pagaria el cadastre i, finalment, li serien satisfetes 350 lliures barceloneses en total, és a dir, 175 anuals, dividides en tres terminis de quatre mesos". (2)


(1) Ferran Jové Hortoneda. Toponimia de les Borges del Camp i del seu terme municipal. Societat Catalana de Geografia. Institut d'Estudis Catalans. 1981, p. 142
https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000269/00000029.pdf
(2) Jordi Càceres Silva. HISTÒRIA DE LES BORGES DEL CAMP AIGÜES, MOLES I PREGÀRIES. Notícies dels molins de Mas d’en Comte i del Molí al segle XVIII. 2001 PREMI ASSAIG
https://www.lesborgesdelcamp.cat/files/vila/monografies/aigues.pdf 
(3) Mas d'en Comte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada